Het coronavirus & contactlenzen: jouw vragen beantwoord

Er was eerst wat twijfel, maar we kunnen je geruststellen. Het dragen van contactlenzen tijdens de COVID-19 pandemie is veilig. Meer dan ooit is het belangrijk om extra toe te zien op hygiëne bij het in- en uitnemen van je lenzen. Draag bij voorkeur daglenzen die je dagelijks vervangt.

Contactlenzen dragen tijdens covid-19: een overzicht van de meest gestelde vragen

Hieronder beantwoorden we de meest gestelde vragen over het dragen van contactlenzen tijdens de bestrijding van het coronavirus.

Raken contactlenzen snel besmet met het virus omdat die mogelijks in mijn traanfilm aanwezig is?

Aangezien het om een nieuwe variant van het corona-virus gaat zijn veel topics nog niet wetenschappelijk bewezen. Dat is onmogelijk op zo’n korte periode. Uit voorlopig onderzoek blijkt dat de kans zeer laag is dat COVID-19 aanwezig is in de traanfilm. We zijn dit dus niet 100% zeker, maar het is wel een voorlopige aanname.

Kies ik beter voor dag- of maandlenzen?

De voorkeur gaat uit naar daglenzen. Omdat het niet 100% zeker is of COVID-19 aanwezig kan zijn in de traanfilm, is hygiëne belangrijker dan ooit. Daglenzen zijn sowieso de meest hygiënische manier om lenzen te dragen.

Uit onderzoek blijkt bovendien dat 74% van de lenzendragers tijdens de lockdown zijn of haar contactlenzen minder draagt. Is dit bij jou ook het geval en draag je jouw lenzen minder dan 4 dagen per week? Dan zijn daglenzen niet alleen hygiënischer, maar ook financieel interessanter. Een win-win-situatie ?

Ik draag mijn maandlenzen elke dag tijdens de lockdown. Moet ik kijken voor een vloeistof die beter gaat reinigen tov mijn gebruikelijke vloeistof?

In theorie zou een waterstofperioxidesysteem het virus uit je maandlenzen moeten verwijderen. Met een all-in-one-vloeistof niet. Maar opnieuw is dit een aanname en kan dit onmogelijk wetenschappelijk bewezen zijn op deze korte periode dat we het virus kennen.

Zijn er extra tips om het dragen van contactlenzen zo veilig mogelijk te houden?

De 5 voornaamste tips zijn:

  1. Gebruik de juiste en kwalitatieve vloeistof voor de reiniging en bewaring van de lenzen.
  2. Voor het insteken van de lenzen: altijd je handen wassen met zeep zonder parfum (gedurende 20 seconden) en vervolgens drogen met een propere handdoek. Gebruik bij voorkeur een papieren doekje dat je nadien weggooit.
  3. De houder van je lenzen steeds reinigen. Dit doe je met je vloeistof en nooit met water en/of zeep. Laat het potje aan de lucht drogen.
  4. Bij het uitnemen van de lenzen: altijd eerst de handen wassen en nadien rub & rins. Je legt de lens in de handpalm met wat vloeistof en vervolgens rubben met je vinger voor je de contactlenzen opbergt in de houder.
  5. Ga nooit met je lenzen in slapen!

 Eigenlijk omvatten deze tips de dagelijkse routine van maandlensdragers. Let nu echter extra goed op en tracht ook zo weinig mogelijk je ogen aan te raken. Ben je ziek, verkouden, grieperig… stop dan uiteraard meteen met het dragen van je maandlenzen.  

Wat is veiliger: een bril of contactlenzen?

Een bril lijkt misschien een veiligere keuze, maar niets is minder waar. Eerst en vooral omdat een bril geen veiligheidsbril is die perfect gaat afsluiten. Daarnaast omdat je jouw bril automatisch enkele keren per dag aanraakt. Hierdoor kan het virus op jouw bril terecht komen en daar enkele dagen overleven.

Het ontsmetten van je montuur is net zo belangrijk als het reinigen van je maandlenzen. We kunnen dus stellen dat een bril en lenzen beide kunnen mits de juiste hygiënische maatregelen.

Ik wens een controle van mijn contactlenzen. Kan dit?

We hebben alle nodige maatregelen genomen zodat, bij opengaan van de winkel, de controles in alle veiligheid kunnen gebeuren. Dit zowel voor onze klanten, als voor onze medewerkers. In de eerste dagen of weken na de heropening zullen we enkel op afspraak werken.

Ik heb nieuwe lenzen nodig, maar blijf liever nog even weg uit winkels. Kan ik nieuwe contactlenzen bestellen en deze bij me thuis laten leveren?

We hebben intussen reeds alle nodige voorzorgen genomen om veilig naar onze zaak te kunnen komen. Indien je dit nog niet meteen ziet zitten, blijft het mogelijk om je lenzen thuis te ontvangen via de post. Je kan je lenzen telefonisch of via e-mail bestellen.

Bestaande klanten kunnen deze ook heel gemakkelijk op onze website bestellen. Laat hier je naam achter, vink aan of je al dan niet contactlensvloeistof wenst & wij doen de rest!

Vragen of twijfels?

Heb je toch nog vragen of onzekerheden? Bel ons gerust op of laat je vragen achter op het onderstaande contactformulier. Wij trachten iedereen zo snel mogelijk te helpen. In tussentijd… stay safe!

Team Lammerant

Winkelwagen
Scroll naar boven