Het gevaar van UV-straling

Dagelijks worden we op directe of ondirecte manier (door weerkaatsing) blootgesteld aan UV-stralen. Zelfs op bewolkte dagen bereikt bijna 50% van de UV-straling onze ogen. Wie vaak buiten werkt, heeft absoluut belang bij degelijke bescherming van de ogen.

Wat is UV?

UV is een deel van het licht dat wordt overgedragen door de zon. Ze zijn voor het menselijk oog onzichtbaar, maar spelen een noodzakelijke rol. In de UV-stralen zit vitamine D, dat ons humeur boost door de natuurlijke aanmaak van endorfines. Maar er is ook een keerzijde aan de medaille: UV is schadelijk voor de huid en de ogen. Het is dus uitermate belangrijk je goed in te smeren én een zonnebril of bril met aangepaste coating te dragen. Eens het licht meer dan 30 % teruggebracht wordt, kan je spreken van volledige UV-bescherming. Raar, maar waar: de UV-concentratie bereikt een piek in de winter. 

Het gevaar van UV-stralen voor de ogen

  • oogschade doordat het hoornvlies beschadigt geraakt
  • ook uw ogen kunnen verbranden door langdurige blootstelling aan de zon
  • vermoeide ogen en oogveroudering
  • cataract (ook gekend als staar) als gevolg van langdurige blootstelling

What to do?

Een zonnebril

Iedereen wil zijn zicht zo lang mogelijk gezond houden. De rest van je dagen binnen 4 muren spenderen, is uiteraard geen optie. Wie geen correctie nodig heeft, kan een zonnebril dragen. Alle zonnebrillen aangeboden door Optiek Lammerant hebben kwaliteitsglazen die voldoende UV-bescherming bieden. Ze zijn te herkennen aan de CE-markering. Wie gaat voor een zonnebril met glazen op sterkte, zit uiteraard ook safe.

Een bril met UV-beschermlaag

Draag je een bril of lenzen? Dan ben je iets beter – maar nog niet optimaal – beschermd tegen de schadelijke effecten van de zon. Je bril of lenzen zorgen namelijk voor een extra ‘laagje’. De beste oplossing blijft te kiezen voor brilglazen met een unieke UV-beschermende coating. Glazenfabrikant HOYA zet volop in op hun nieuwe UV-coating, aangebracht op de achterkant van het brillenglas. Op die manier blokkeert het elke reflectie, zowel vooraan, achteraan als zijdelings. Ook ZEISS biedt de mogelijk om een anti-UV laag aan te brengen op je brillenglazen. Die coating wordt aangebracht in de ontspiegelingslaag. 

Meekleurende brillenglazen

Dikwijls buiten aan het werk? Dankzij meekleurende of fotochrome brillenglazen hoeft u niet telkens van bril te wisselen. Afhankelijk van de weersomstandigheden kleurt je glas enkele tinten lichter of donkerder. De glazen beschermen voor 100% tegen UV-stralen. Logischerwijze is zo’n bril zeer handig voor mensen die vaak op de baan zijn.

Met vragen kan je steeds terecht bij Optiek Lammerant. Wij helpen jou graag verder!

Winkelwagen
Scroll naar boven