10 tips bij het schoonmaken van je bril en glazen

Hoe kan je best jouw montuur schoonmaken? En hoe reinig je de brillenglazen? Wij maakten een overzicht met de meest gestelde vragen over het reiniging van je bril of brillenglazen. Hier ontdek je 10 handige tips om nooit meer te vergeten!

10 tips bij het schoonmaken van je bril - Optiek Lammerant

Hoe reinig je de brillenglazen?

Naast het schoonmaken van de bril, zijn er ook bepaalde regels bij het poetsen van de glazen. We lijsten ze voor jou op.

1. Maak je brillenglazen altijd schoon met een microvezeldoek. Gebruik geen keukenpapier, papieren zakdoekjes of kledij… die kunnen krassen veroorzaken.

2. Is de microvezeldoek vuil? Steek het doekje in de wasmachine op 60-graden. Dat doe je best in een wasnetje en zonder wasverzachter.

3. Zand, zout of stof op de glazen? Als de montuur vrij vuil is, spoel je de bril eerst af onder koud water.

4. Gebruik nadien een speciale brillenspray om de glazen te reinigen of ontvetten. Zo’n brillenspray vind je bij je opticien. Gebruik zeker geen afwasmiddel of detergenten zoals Dreft. Bij herhaaldelijk gebruik zullen deze de beschermende coating op je glazen aantasten.

5. Hitte of hoge temperaturen kunnen de ontspiegeling van je glazen beschadigen! Laat je (zonne)bril nooit op het dashboard of in de zon liggen. In de sauna draag je beter geen bril.

Hoe kan ik best mijn bril montuur schoonmaken?

6. Wees voorzichtig met haarlak, parfum en cosmetische producten. Deze kunnen niet enkel de coating van de glazen beschadigen, maar ook vlekken of verkleuring aan de montuur teweegbrengen.

7. Probeer je montuur elke dag met koud water af te spoelen. De natuurlijke zuurtegraad van de huid en het zout in de transpiratie kunnen jouw montuur aantasten. Let op, dit geldt niet voor hoornen en houten brillen.

Heb je toch last van witte vlekken of verkleuring aan een kunststof montuur? Krijg je de bril niet proper? Kom dan eens langs in de winkel. Soms kunnen we de montuur polijsten waardoor het acetaat terug gaat blinken.

10 tips bij het schoonmaken van je bril - Optiek Lammerant

8. Heb je een houten, leren of hoornen bril? Kom dan jaarlijks langs voor een gratis onderhoud van jouw montuur, waarbij we het natuurlijke materiaal kunnen voeden. Zo blijf de materie soepel en behoudt de montuur langer z’n kleur.

9. Laat je bril een tot twee keer per jaar bijstellen door jouw opticien. Op dat moment kunnen wij je bril ook eens grondig reinigen in een ultrasoon brillenbad. Zo’n toestel beschikt over een badje dat we vullen met water. Door de trillingen in het water komen alle vuiltjes op de montuur en rondom de glazen los.

10. Bril niet aan? Bewaar de montuur in de bijgeleverde etui. Leg je bril zeker niet omgekeerd op z’n glazen, maar met de glazen naar boven.

Vragen rond het poetsen van je bril?

Zoek je een spray om je bril schoon te maken? In de winkel kan je verschillende formaten brillenspray kopen. Daarnaast verkopen we extra grote microvezel brillendoeken. Want zeg nu zelf, daar kan je er nooit teveel van hebben. 😉

Heb je nog vragen rond het kuisen van je montuur of poetsen van de glazen? Stel ze ons via het contactformulier of neem gerust telefonisch contact op. Wij helpen jou graag verder!

10 tips bij het schoonmaken van je bril - Optiek Lammerant

Een nieuwe (zonne)bril kiezen? Maak hier je afspraak.

Op zoek naar een nieuwe bril, wens je een oogmeting of wil je (multifocale) contactlenzen proberen? Kom langs in de winkel of maak online jouw afspraak. Een afspraak is niet verplicht, maar wel handig.

Winkelwagen
Scroll naar boven