Myopie management: bijziendheid bij kinderen afremmen

Wist je dat bijziendheid de grootste oorzaak is van slecht zien wereldwijd? Met behulp van de Hoya MiYoSmart of Zeiss MyoCare brillenglazen kunnen we, in samenwerking met een oogarts, de progressie van myopie of bijziendheid afremmen.

Bijziendheid, een wereldwijd groeiend probleem

Tegen het jaar 2050 krijgen naar schatting 5 miljard personen, evenveel als de helft van de wereldbevolking, te maken met myopie. In de volksmond is myopie beter bekend als bijziendheid.

Uit studies blijkt dat, naarmate we meer en langer kortbij kijken, de kans op myopie stijgt. Gezien de digitalisering van onze samenleving valt daar moeilijk aan te ontsnappen. En dat geldt helaas ook voor jonge kinderen. Zo beschikken almaar meer klassen over een digitaal smartboard, een taak indienen is via de computer zo gebeurd, kinderen maken vaker gebruik van een smartphone of tablet… Bovendien brengen ze minder tijd buitenshuis door.

Myopie management: bijziendheid bij jongeren afremmen
Myopie management: bijziendheid bij jongeren afremmen

Bijziendheid bij kinderen

Misschien heb je gemerkt dat jouw kind moeite heeft om ver scherp te zien of liet een leerkracht weten dat hij/zij zich moeilijk kan concentreren op school? In dat geval raden we jou aan een oogarts te raadplegen. De oogarts kan zowel de correctie opmeten, alsook de lengte van de oogas controleren.

In functie van de leeftijd en rekening houdend met de myopie progressie kan de oogarts een behandelingsplan voor het afremmen van myopie opstellen. Hoe vroeger je kan starten met zo’n behandeling, hoe hoger de kans op het afremmen van die myopisering.

De arts kan jou meer uitleg geven over een farmaceutische behandeling met bijvoorbeeld atropine druppels, maar ook over optische hulpmiddelen zoals het Hoya MiYoSMART brillenglas of de ZEISS MyoCare glazen.

Hoya MiYoSMART brillenglazen

De Hoya MiYoSMART glazen maken gebruik van de D.I.M.S.-technologie (Defocus Incorporated Multiple Segments). Het brillenglas is opgebouwd uit een centrale zone met de benodigde vertecorrectie. Dat brandpunt valt perfect op het netvlies.

Rond de centrale zone bevinden zich net geen 400 kleine segmenten met een waarde van +3.50 dioptrie. Die elementen brengen een ‘myope defocus’ teweeg. Het zijdelings invallend licht wordt zo gebroken dat het brandpunt voor het netvlies valt. Op die manier wordt de groei van de oogas én de ontwikkeling van een hogere sterkte afgeremd.

Wie goed oplet zal, rondom de centrale zone, heel kleine bolletjes waarnemen. Wees gerust, deze zijn niet zichtbaar bij het dragen van de bril.

Myopie management: bijziendheid bij jongeren afremmen
Myopie management: bijziendheid bij jongeren afremmen

ZEISS MyoCare glazen

De ZEISS MyoCare brillenglazen bevatten een centrale, cirkelvormige zone dat een helder en scherp zicht biedt in de verte. Deze heldere zone wordt omgeven door een functionele zone die zich uitbreidt naar de rand van het brillenglas. Deze bestaat uit afwisselende defocuselementen en regelmatige correctiezones.

In onze kids corner ontdek je een ruime keuze aan kinderbrillen voor stoere jongens en hippe meisjes! Een greep uit onze brillenmerken voor kinderen: Anne & Valentin kids, Tête à Lunettes, Komono, Kaleos, Bambinocle, Very French Gangsters…

Volg ons op Instagram om op de hoogte te blijven van de leukste nieuwigheden voor kids.

Wat kan ik als ouder doen?

We begrijpen dat het moeilijk is om jouw kind weg te houden van een scherm. Daarom delen we graag de ’20-20-2 regel’ met jou. Die gaat als volgt: laat jouw kind na elke 20 minuten schermtijd, gedurende 20 seconden in de verte kijken. Combineer dit met minstens 2 uur buitenspeeltijd. Op deze manier krijgen de ogen van je kind voldoende rust.

Heb je vragen rond myopie?

Voor de oogmeting maak je best een afspraak bij jouw oogarts, gezien een myopie problematiek op lange termijn dient opgevolgd te worden. Bovendien hebben jongeren tot en met 18 jaar recht op een verhoogde tegemoetkoming, mits voorschrift van de oogarts.

Heeft de oogarts een myopie remmend brillenglas aangeraden? Wij geven je graag meer uitleg rond de verschillende optische oplossingen voor jouw zoon of dochter. Door middel van de nodige bijscholing blijft ons team op de hoogte van de laatste ontwikkelingen inzake myopie-management.

Een nieuwe (zonne)bril kiezen? Maak hier je afspraak.

Op zoek naar een nieuwe bril, wens je een oogmeting of wil je (multifocale) contactlenzen proberen? Kom langs in de winkel of maak online jouw afspraak. Een afspraak is niet verplicht, maar wel handig.

Winkelwagen
Scroll naar boven