Volledige uv-bescherming, elke dag, de hele dag door

Uv-licht, we weten allemaal wel dat het schadelijk is voor de huid. Maar wist je dat het ook belangrijk is om de ogen te beschermen? En dat uv-straling niet alleen in de zomer aanwezig is? Enkele vragen en antwoorden op een rijtje…

Alles wat je moet weten over uv-straling

Wat is UV-licht?

Ultraviolet licht heeft een kortere golflengte dan het zichtbare licht. Het is energierijker, waardoor het dieper in de huid en ogen binnendringt. Uv-A is het deel van het uv-licht dat niet 100% gefilterd wordt door de atmosfeer en dus het aardoppervlak bereikt. Uv-A leidt tot huidveroudering, de vorming van melanomen en huidkanker. Maar uv heeft bij langdurige blootstelling ook een schadelijke impact op onze ogen en de huid rondom. Gelukkig heeft het ook een positieve, noodzakelijke werking: het activeert de productie van vitamine D in ons lichaam.

Wanneer is blootstelling aan UV-licht aanwezig?

Uv-straling is steeds aanwezig: zowel in de zomer als in de winter, zowel op zonnige als op bewolkte dagen. De bouw van de ogen zorgt voor een gedeeltelijke natuurlijke bescherming. In de eerste plaats beschermen de wenkbrauwen en de oogleden tegen directe inval van uv-straling. Daarnaast werkt het voorste deel van het oog als een natuurlijke uv-filter. Het gaat om de traanfilm, hoornvlies en de lens van het oog.

Uit onderzoek blijkt dat de ogen tijdens de wintermaanden het meest schade ondervinden van uv-straling. Door de lage stand van de zon is de weerkaatsing van het licht dan veel groter. Zonlicht reflecteert namelijk op hoge gebouwen, auto’s, water, sneeuw, spiegels etc. Het gevaar komt dus niet enkel van rechtstreeks zonlicht. Net daarom is een zonnebril ook in de winter belangrijk!

Wie is er het gevoeligst voor UV-straling?

In de eerste drie levensjaren is de ooglens nagenoeg doorzichtig, waardoor er meer uv-licht het oog binnen kan. Nadien ontstaat een geel pigment dat de ogen moet beschermen. Een oudere lens biedt zo een betere bescherming terwijl de ogen van jonge kinderen gevoeliger zijn.

Wat zijn de gevaren of mogelijke gevolgen van uv-blootstelling?

Slechts een klein deel van het uv-A licht bereikt uiteindelijk ons netvlies. Na verloop van tijd – en door de ogen nooit afgeschermd te hebben – kan uv echter verschillende oogziektes veroorzaken. Het gaat om cataract, hoornvliesaandoeningen, leeftijdsgebonden maculaire degeneratie, maar ook een versneld verouderingsproces van de huid rondom de ogen.

Hoe bescherm ik mijn ogen hiertegen?

Bij mensen die nooit een zonnebril dragen, moeten de ogen zelf veel ultraviolet licht verwerken. Om onze ogen van die taak te ontlasten, wordt aangeraden een zonnebril met uv-filter te dragen, al dan niet op sterkte. Een degelijke zonnebril met zonneglazen die uv400 filteren is van primordiaal belang. Ook zonneglazen op sterkte dienen zulke bescherming te bieden. Laat je dus begeleiden in je keuze.

Hoe kan ik mijn ogen beschermen wanneer ik geen zonnebril draag?

Tegenwoordig filteren heel wat optische brillenglazen reeds een deel van het uv-licht. Brillenglazen in een verdunde index én gecombineerd met een uv-ontspiegeling filteren tot een golflengte van 380 nanometer. Onderzoek wijst echter uit dat 40% van de totale UV-stralingssterkte afkomstig is van het lichtspectrum tussen 380 en 400 nanometer.

ZEISS ontwikkelde daarom de UVProtect Technology, waarmee vanaf heden alle organische (kunststof) brillenglazen én zonneglazen behandeld zijn, ongeacht kleur of verdunning. ZEISS brillenglazen blokkeren zo ultraviolet licht tot 400 nanometer. De Duravision Platinum UV ontspiegeling op de binnenzijde van het glas beperkt daarbovenop de weerkaatsing tot een minimum. Die combinatie garandeert een volledige uv-bescherming van de ogen en de huid rondom.

Wens jij een volledige bescherming tegen uv-straling dan raden we jou de ZEISS brillenglazen met UV Protect Technology of de Hoya 1.6 glazen met UV Longlife ontspiegeling aan. Kom vrijblijvend langs voor meer uitleg.

Team Lammerant

Winkelwagen
Scroll naar boven