Whiplash: pak je klachten aan met prismaglazen

Een whiplash kan de samenwerking tussen je beide ogen verstoren. Hoofdpijn, vermoeide ogen, nek- en rugklachten of een verminderd zicht in schemerige omstandigheden zijn maar enkele van de klachten die je dan kan ervaren.

Whiplash

Wanneer beide ogen perfect samenwerken, dan focussen ze op eenzelfde punt. Is dit niet zo, spreken we van een ‘fixatie disparatie‘. Er is echter geen sprake van een dubbel beeld. Deze afwijking ontstaat doordat je hersenen de oogspieren verkeerd aansturen. Aan de oogspieren zelf is geen schade. Bij een whiplash treedt vaak ook verticale ongelijkheid op. Om het beeld recht te trekken, neem je automatisch een ander houding aan. Gevolg: pijn of een geblokkeerd gevoel in de nek en schouders.

Op dat moment zoeken heel wat mensen hun heil bij de fysiotherapeut. Die kan echter de oorzaak niet wegnemen, waardoor het effect van de therapie maar van korte duur blijkt. 

Wat kan helpen?

Fixatie disparatie kan gecorrigeerd worden door prisma‘s in de brillenglazen. Het probleem zal hiermee niet 100% opgelost worden, maar we kunnen wel je klachten aanpakken. De prisma’s zorgen ervoor dat je ogen weer op een normale, ontspannen manier kunnen samenwerken.

Test

Herken je bovenstaande symptomen? Vul dan eens onderstaande vragenlijst in…

Heb je last van hoofdpijn?

a. niet (1) licht (3) matig (5) erg (6)
b. aantal dagen per week: 1 2 3 4 5 6 7
c. klachten toenemend in de loop van de dag? Ja (1) / Nee(0)

Ben je overgevoelig voor licht?
a. nooit (1) soms (3) vaak (5) altijd (7)

Heb je problemen bij het omschakelen van nabij kijken naar ver kijken of omgekeerd? (Als je gelezen heb en je kijkt plotseling op, duurt het dan enige tijd tot het beeld weer scherp is?)
a. nooit(1) soms (3) vaak (5) altijd (7)

Bij lezen of ander nabijwerk binnen 40cm; vervaagt het beeld dan, is het onrustig of schuift het in elkaar?
a. nooit (1) soms (3) vaak (5) altijd (7)

Heb je last van vermoeide, branderige ogen?
a. niet (1) licht (3) matig (5) erg (7)
b. aantal dagen per week: 1 2 3 4 5 6 7 8 9

Heb je problemen bij het zien in schemerige omstandigheden? (autorijden op een onbekende weg)
a. nooit (1) soms (3) vaak (5) altijd (7)

Heb je last van nek- of schouderklachten?
a. niet (1) licht (3) matig (5) erg (7)

Is jouw punten totaal groter of gelijk aan 20 punten, dan heb je mogelijks fixatie disparatie. Wil je toch even je ogen laten controleren, maak dan een afspraak of kom langs in de winkel.

Winkelwagen
Scroll naar boven