Hoe kies ik de juiste zonnebril maat?

Een zonnebril online kopen is niet altijd evident omdat je ’em niet kan passen. Binnenkort zal je een groot deel van onze collecties virtueel kunnen passen in de webshop. Zo krijg je toch al een beter beeld.

Hoe kies je de maat van een zonnebril?

Daarnaast kan je de maat van de zonnebril raadplegen. Maar hoe werkt dat, zo’n maat van een bril of zonnebril? We leggen het uit.

De breedte van een zonnebril

Eerst en vooral staat er in iedere bril of zonnebril een lensbreedte en neusmaat, bijvoorbeeld 54/19. Hierbij staat het getal 54 voor de maximale diameter van het zonneglas in mm. We spreken ook wel van de lensbreedte. Het getal 19 wijst op de neusbreedte in mm. Onderstaande tekening maakt het meteen duidelijk.

Je kan de breedte van een zonnebril min of meer uitrekenen. Dat doe je door 2 maal de lensbreedte te nemen en daar de neusmaat bij op te tellen. Volgens het voorbeeld:

54 +54 + 19 = 127

Opgelet: er is bij die berekening nog geen rekening gehouden met de dikte van het frame. In het geval van een metalen zonnebril met fijne omkadering zal de breedte ongeveer kloppen. Kies je voor een massieve zonnebril? Dan moet je er misschien wel nog 10mm bijtellen. Bij sommige zonnebrillen zit de maximale breedte horizontaal, terwijl bij een pilotenbril of cat-eye zonnebril de maximale lensbreedte iets schuiner zal opgemeten worden. Deze optelsom van de lens- en neusbreedte geeft dus slechts een indicatie van de maat. Wil je 100% zeker zijn? Kom de zonnebril dan passen in de winkel.

De veerlengte van een zonnebril

Naast de breedte van een montuur bril, kan je ook weten hoe lang de veren zijn. In de bril staat namelijk steeds een ander getal, bijvoorbeeld 140 of 145. Dat getal duidt op de lengte van de veren of beentjes in mm. Een veerlengte van 140 of 145 is vrij courant.

Veerlengtes onder 130 zijn al een pak korter en zien we vooral bij kinderbrillen of kleine monturen. Want die moeten er natuurlijk zijn voor de fijne gezichten! Een veerlengte boven 145 is dan weer iets langer, maar komt zelden voor. Sommige zonnebrillen voor mannen beschikken over een veerlengte van 150 mm.

Kort samengevat:

  • Klein gezicht? Kies voor een lensbreedte onder of tegen het getal 50 mm. Omdat de zonneglazen getint zijn – en je dus de ogen niet ziet – kan je hier wat zeuren.
  • Medium gezicht? Dan zit je zeker goed met een glasbreedte van om en bij 54 mm en veerlengtes rond 140 mm.
  • Breed gezicht? Voor jou zal een lensbreedte van 56 à 58 mm niet misstaan! Meestal mogen de veren dan ook wat langer, een 145 à 150 mm.
Hoe kies ik de juiste brilmaat of zonnebril maat? - Optiek Lammerant

Vragen?

Heb je vragen over de maat van een bril? Aarzel niet ons te contacteren!

Winkelwagen
Scroll naar boven