Digital Lenses

Digital Lenses

Voorkom digitale oogstress

Door het wisselende gebruik van smartphone of tablet, schakelen onze ogen opvallend meer tussen ver- en nabijzicht. Die constante belasting van de oogspieren kan leiden tot vermoeide ogen, hoofdpijn of een stijve nek. Allen symptomen van het veelvoudige gebruik van digitale apparatuur.

ZEISS ontwikkelde Digital Lens brilglazen die visuele stress voorkomen. Een leesondersteunend gedeelte zorgt ervoor dat de oogspier minder belast wordt en de ooglens vlot kan scherpstellen op zowel dichtbij als veraf gelegen voorwerpen. Zo is in het ontwerp van ZEISS Digital Lens-brillenglazen rekening gehouden met de veranderde beweging van de ogen en de kortere leesafstand: 30 cm bij het kijken op een digitaal display en ca. 40 cm bij het lezen van een boek of krant.

Deze glazen zijn voornamelijk ontwikkeld voor 30- tot 45-jarigen die van dichtbij en op middellange afstand nog steeds goed kunnen zien, maar al merken dat hun visuele comfort aan het verminderen is.

ZEISS Digital Lens brillenglazen kunnen bovendien de progressie van myopie bij jongeren afremmen. Vraag ernaar in de winkel!

Je ogen gezond houden in een digitale wereld

De meeste digitale toestellen zoals laptops, tablets en led-tv’s  hebben één ding gemeen: ze geven blauw licht af. Dit blauw licht wordt ook ‘hoge energie zichtbaar licht’ genoemd. Onderzoek heeft aangetoond dat meer dan één derde van alle volwassenen 4 tot 6 uur per dag digitale apparaten gebruikt. Een te grote blootstelling kan overbelaste of vermoeide ogen veroorzaken en leiden tot slapeloosheid. 83% van de digitale gebruikers ervaren dergelijke problemen tijdens of na het gebruik van digitale toestellen.

Enkele praktische tips om jouw ogen gezond te houden:

  • Plaats je scherm op armlengte en onder ooghoogte
  • Pas de helderheid van je scherm aan
  • Houd het scherm proper
  • Vergroot het lettertype
  • Bouw regelmatig een pauze in
  • Er bestaan reductiefilters die men over het scherm kan plaatsen, bijvoorbeeld de applicatie f.lux
  • Probeer regelmatig te knipperen

Blauw licht filteren

Hoewel we blauw licht nodig hebben voor ons algemeen welzijn – denk maar aan het zonlicht – kan een teveel aan blauw licht gevaarlijk zijn. Door de vele ledverlichting en de straling van digitale apparaten worden we meer dan ooit aan blauw licht blootgesteld.

Onze glaspartners ZEISS en Hoya bieden respectievelijk de BlueProtect en Blue Control aan, een speciale filter die kortgolvig blauw licht afzwakt. Want net dat kortgolvig blauw licht kan als irriterend of vermoeiend worden ervaren. Deze ontspiegeling biedt minder schittering, meer comfort en een hoger contrast. Tevens ervaar je een betere waarneming van kleuren.

Een speciale coating op de glazen filtert het schadelijke blauwe licht van digitale apparatuur