Digitale brillenglazen

Digitale brillenglazen

Een ontspannen zicht dankzij digitale brillenglazen

Het veelvuldige gebruik van digitale toestellen als smartphone, tablet en pc is een uitdaging voor onze ogen. Dat we steeds vaker op korte en middellange afstand kijken, is namelijk heel belastend voor onze ciliaire oogspier. In slechts een paar seconden moeten de ogen omschakelen tussen ver en dichtbij. Voor jongeren is dit geen probleem, hun oogspieren zijn heel flexibel en laten zich gemakkelijk manipuleren. Voor dertigers en veertigers, waarbij het accommoderend vermogen van de ogen afneemt, wordt dit echter lastiger. Dichtbij kijken vraagt een veel grotere inspanning van de oogspier.

Die constante belasting van de ciliaire oogspier, de spier die schakelt tussen ver- en nabijzicht, kan leiden tot een onscherp zicht, vermoeide of droge ogen, hoofdpijn of een stijve nek. Allen symptomen van digitale oogstress. Misschien merkte je al op dat het na langdurig computerwerk, even duurt om opnieuw scherp te stellen in de verte.

Digitale brillenglazen, wat is het?

ZEISS ontwikkelde daarom de ‘Digital Lens’ brillenglazen. Een leesondersteunend gedeelte onderaan het brillenglas maakt dat de oogspieren minder belast worden. Zo kunnen we vlot scherpstellen op zowel dichtbij als veraf gelegen voorwerpen.  In het design van hun ‘Digital Lens’ hield ZEISS ook rekening met een kortere leesafstand. Zo’n 30 cm bij het kijken op een digitaal display en ongeveer 40 cm bij het lezen van een boek of krant.

Ook glasfabrikant Hoya beschikt over een gelijkaardig digitaal brillenglas. Opgelet, zodra het accommodatievermogen verder achteruit gaat, zal je moeten overschakelen naar een all-round multifocaal brillenglas. Door het dragen van digital glas tijdens die overgangsfase, zal je wel vlotter kunnen wennen aan een multifocaal glas. Wie heel wat uren op bureau doorbrengt, zal maximaal comfort halen uit een aparte computerbril.

 Digitale brillenglazen kunnen bovendien de progressie van myopie of bijziendheid bij jongeren afremmen. Vraag ernaar in de winkel!

 De voordelen voor de drager

  • Ondersteunt het oog bij de scherpstelling en schakeling tussen dichtbij en veraf.
  • Een comfortabel en ontspannen zicht.
  • Eenvoudige aanpassing voor ogen die aan deze brillenglazen nog niet gewend zijn.
  • Dagdagelijks en all-round gebruik

 Blauw licht, schadelijk of niet?

Digitale toestellen zoals onze laptop, smartphone, televisiescherm, maar ook ledverlichting hebben een ding gemeen: ze stralen blauw licht uit. Dat kortgolvig en hoogenergetische blauw licht maakt ook deel uit van het zonlicht en hebben we nodig voor de instandhouding van ons bioritme.

We leggen in een notendop uit hoe dat werkt… Zodra de zon opkomt en het licht wordt, stopt de afscheiding van het slaaphormoon melatonine. Het is tijd om te ontwaken. Eens de avond valt, maken de hersenen opnieuw melatonine aan. Een teveel aan blauw licht, zeker voor het slapengaan, haalt de biologische klok overhoop. Wie tot in de late uurtjes op computer werkt of door z’n feed scrollend in bed ligt, heeft dikwijls moeite om de slaap te vatten.

Filter voor blauw licht

Daarnaast kan, bij langdurig computergebruik, de intensiteit van blauw licht té intens en storend ervaren worden. Onze glaspartners ZEISS en Hoya bieden respectievelijk de BlueProtect en Blue Control aan, een speciale filter die blauw licht afzwakt. Deze ontspiegeling biedt minder schittering, meer comfort en een hoger contrast. Tevens ervaar je een betere waarneming van kleuren.

Enkele praktische tips om jouw ogen gezond te houden:

  • Plaats je scherm op armlengte en onder ooghoogte
  • Pas de helderheid van je scherm aan, houd het scherm proper en vergroot indien nodig het lettertype.
  • Bouw regelmatig een pauze in.
  • Tegenwoordig kan je op de meeste toestellen een ‘nacht modus’ inschakelen, waardoor je beeld vanaf ’s avonds warmer wordt en zo minder blauw licht uitstraalt.

Sinds 2 november zijn er aangepaste richtlijnen om jouw bezoek aan onze winkel zo veilig mogelijk te laten verlopen. Wij werken vanaf heden, volgens onze normale openingsuren, verplicht op afspraak. Bedankt voor jullie begrip.

Wens je een afspraak voor een Polatest te maken? Dat kan enkel telefonisch op 09 386 22 73.

Is het uur waarop je wenst langs te komen reeds bezet? Bel ons gerust op 09 386 22 73. Afhankelijk van het aantal beschikbare collega's & geplande afspraken, bekijken we meteen of een afspraak al dan niet nog mogelijk is.