Harde lenzen
Het ABC van harde lenzen
Sinds de lancering van zachte lenzen, zijn er almaar minder dragers van vormstabiele lenzen. Ze worden voornamelijk gedragen door mensen met een onregelmatig hoornvlies, omdat ze op maat gemaakt worden en zo perfect passen.
Kom je omwille van de vorm van je hoornvlies of een hoge afwijking niet in aanmerking voor zachte lenzen? Dan geven wij jou hier alvast wat meer uitleg.
Lees meer
Wat zijn harde contactlenzen?
Harde of vormstabiele lenzen zijn vervaardigd uit een steviger PMMA-materiaal. Doordat dit materiaal vrijwel geen zuurstof doorlaat, hebben dragers sneller last van vermoeide of geïrriteerde ogen. Zodra zachte lenzen op de markt kwamen, ging het draagcomfort met een grote sprong vooruit. Er zijn daardoor steeds minder mensen die harde contactlenzen dragen. Ze worden voornamelijk gedragen door mensen met een onregelmatig hoornvlies of met hoge afwijkingen.
Het is wetenschappelijk bewezen dat harde contactlenzen de vorm van het hoornvlies veranderen. Daarom moeten de ogen van harde contactlensdragers goed opgevolgd worden. Draag je reeds jaren dezelfde lenzen zonder tussentijdse controles? Dan kan een verkeerde passing schade aan het hoornvlies aanbrengen.
Opgepast, harde contactlenzen zijn breekbaar. Als je de lens tijdens het in-of uithalen laat vallen en er op trapt, is deze niet meer bruikbaar.
Wat zijn de voordelen van vormstabiele lenzen?
Harde lenzen ‘vervormen’ als het ware het hoornvlies, waardoor mensen met een hoornvliesafwijking een beter zicht kunnen behalen. De hardheid van het materiaal kan helaas wel een oncomfortabel gevoel teweegbrengen. Iemand die reeds jarenlang zachte lenzen draagt, zal waarschijnlijk niet kunnen wennen aan harde contactlenzen. Intussen hebben harde zuurstofdoorlaatbare lenzen de oudere variant vervangen, waardoor het comfort verbeterd is.
Bovendien bestaan er verschillende designs: harde lenzen met cilinder voor wie een astigmatische correctie heeft, net als harde multifocale lenzen met leesondersteuning.
Wat zijn de nadelen?
Het grootste nadeel is de verandering van het hoornvlies en het daarmee gepaarde discomfort. Eens je de lenzen een aantal weken niet meer draagt, zal de kromming van het hoornvlies herstellen. Daarom vragen we bij een heraanpassing van de lens(sterkte) steeds een aantal weken over te schakelen op een bril of zachte lenzen.
Droge ogen komen, door de lage zuurstofdoorlaatbaarheid van het PMMA materiaal, regelmatig voor. Zeker in combinatie met frequent computerwerk kunnen dragers klachten ervaren. Daarnaast kunnen er, net zoals bij zachte lenzen, eiwitafzettingen ontstaan op de harde lenzen. Goed reinigen is de boodschap. Bij vragen kan je ons steeds contacteren.
Harde of zachte contactlenzen?
Een van de belangrijkste verschillen tussen harde en zachte contactlenzen zit ’em in de gewenningsperiode. Bij het initieel inzetten van zachte contactlenzen wordt weinig tot geen discomfort ervaren, terwijl dat bij harde contactlenzen toch even wennen is. Door het verschil in materiaal kan het een poosje duren voordat je het gevoel gewoon bent. Ook de handeling of het ‘manipuleren’ van de lenzen verloopt anders. Het insteken van zachte of vormstabiele lenzen is nagenoeg gelijk, maar bij het uithalen wordt een andere techniek gebruikt. Kom gerust langs in de winkel bij verdere vragen.
Nog een belangrijk verschil is de diameter van de lens. Bij zachte contactlenzen rust de lens op een punt juist voorbij de overgang van de iris (het gekleurde deel van jouw oog) en de sclera (wit deel van het oog). Harde contactlenzen zijn kleiner: de lens rust volledig op het hoornvlies en komt niet voorbij de iris.
Harde contactlenzen worden ongeveer twee jaar gedragen. Bij de zachte lenzen is de draagtijd afhankelijk van het type lens. Koos je voor een daglens, weeklens of maandlens?
Onderhoud van harde contactlenzen
Net zoals bij maandlenzen spoel je dagelijks jouw vormstabiele lenzen. Je brengt wat vloeistof in de handpalm en plaatst de lens in de vloeistof. Bijkomend kan je de lens proper wrijven door hem tussen de duim en wijsvinger te bewegen. Er bestaat een onderscheid tussen producten geschikt voor harde of zachte contactlenzen. Gebruik zeker geen vloeistof voor zachte lenzen!
Aangezien je een hele periode hetzelfde paar harde contactlenzen draagt, is het aangeraden regelmatig een intensieve dieptereiniging uit te voeren. Naargelang de hoeveelheid eiwitafzettingen op de lenzen doe je dit gemiddeld elke twee weken. Voor een dieptereiniging van harde lenzen bestaan specifieke producten. Het is belangrijk dat je de instructies correct uitvoert. Zo volgt na de reiniging een neutralisatieperiode waarbij je de contactlenzen niet direct opnieuw mag inbrengen. Bij het te vroeg inzetten van de lenzen geraken de ogen geïrriteerd met mogelijke roodheid en pijn tot gevolg.
Een product waar wij vertrouwd mee zijn, is bijvoorbeeld Progent. Progent voor harde contactlenzen bestaat uit twee ampullen die je bij elkaar mengt. Vervolgens laat je de lenzen een halfuurtje rusten in de vloeistof. Een onderhoudspakket bevat steeds alle extra benodigdheden, zoals een lenshouder voor harde lenzen.
Wat kosten vormstabiele lenzen?
Voor een harde unifocale lens betaal je zo’n €150 per lens. Heb je harde, multifocale contactlenzen nodig, dan betaal je gemiddeld €165 per contactlens. De levensduur van vormstabiele lenzen bedraagt ongeveer twee jaar. Wens je jouw lenzen of bijhorende producten te bestellen? Kom langs in de winkel of bestel ze via het formulier op de website.
Wil je weten of dit soort lenzen iets voor jou is? Moet de sterkte aangepast worden? Maak dan een afspraak of neem telefonisch contact op.
Meer weten over harde lenzen? Maak hier je afspraak.
Heb je graag meer info over harde en/of zachte contactlenzen? Kom langs in de winkel of maak online jouw afspraak. Een afspraak is niet verplicht, maar wel handig.