Multifocale contactlenzen

Multifocale contactlenzen

Lezen zonder leesbril, het kan. Presbyopie, een van nature voorkomende aandoening vanaf een leeftijd van 40 jaar, maakt dat we moeite hebben met de kleine lettertjes.

Lezen zonder leesbril

Met het ouder worden, neemt de elasticiteit van de ooglens af, waardoor deze zich niet bol genoeg meer kan maken. Het beeld dat wordt waargenomen op gewone leesafstand is bijgevolg niet scherp meer. Dat kan verholpen worden door middel van een bril. Wie liever niet brilt, kan kiezen voor een discretere oplossing: multifocale contactlenzen.

multifocale lenzen, een onzichtbaar alternatief voor een multifocale bril

Een multifocale contactlens is een lens waarin verschillende sterktes verwerkt zitten. Meestal zit het leesgedeelte in het midden van de lens en wijzigt de sterkte geleidelijk aan naar de rand van de lens. De rand corrigeert op zijn beurt voor verder gelegen afstanden. Een multifocale contactlens werkt dus op vernauwing van de pupil voor het lezen. Vandaar dat lezen met voldoende licht belangrijk is. De pupil wordt dan kleiner en zo geniet je optimaal van je multifocale lenzen.

Multifocale lenzen sluiten het gebruik van een bril niet uit want ze bestaan zowel in maand– als daglenzen. Wie dat wenst kan een bril afwisselen met daglenzen voor accassioneel gebruik tijdens het sporten of een avondje uit.

Benieuwd of multifocale lenzen iets voor jou zijn en hoe alles in z’n werk gaat? Contacteer dan geheel vrijblijvend onze optiekzaak Lammerant in Deinze.