Polatest

Een rustig zicht dankzij een bril met prisma glazen

Heb je vaak last van hoofdpijn, spanning in de nek en/of schouders of vermoeide of geïrriteerde ogen? Dan heb je mogelijk heteroforie, een latente of onzichtbare afwijking in de stand van jouw kijkassen waardoor beide ogen niet optimaal samenwerken. Met de polatest controleren we de samenwerking van beide ogen.

Wens je graag een polatest? Neem dan even telefonisch contact op om jouw afspraak in te plannen.

Laat een polatest uitvoeren bij Optiek Lammerant in Deinze
Laat een polatest uitvoeren bij Optiek Lammerant in Deinze

Symptomen van heteroforie

Om één scherp beeld te zien, moeten beide ogen samenwerken. Daarvoor dienen ze op exact dezelfde manier naar een voorwerp te kijken. Is dat niet zo, dan zal het plaatje dat op ons netvlies wordt afgebeeld, in het linkeroog en rechteroog van plaats verschillen. In normale omstandigheden corrigeren de oogspieren die ongelijke kijkrichting. Zo krijgen we toch één zuiver beeld voorgeschoteld.

Die natuurlijke correctie werkt echter niet bij iedereen even feilloos. In dat geval is er sprake van heteroforie, een onzichtbare afwijking van de oogassen. In extreme gevallen kan dit leiden tot dubbelzicht. Afhankelijk van iemands leeftijd, de grootte en de richting van de afwijkende oogstand, kan de persoon onder meer last hebben van de volgende klachten en/of symptomen:

  • frontale hoofdpijn of hoofdpijn ter hoogte van de slapen
  • nekpijn en/of spanning in de schouders
  • concentratieproblemen & leesproblemen
  • last om scherp te stellen, bij afwisselend ver en dichtbij kijken
  • verminderd dieptezicht en oriëntatieproblemen, vooral in het donker
  • verhoogde lichtgevoeligheid
  • vermoeide of geïrriteerde ogen

Brillenglazen met prisma

Door middel van een uitgebreide controle, de zogeheten Polatest, meten we hoe beide ogen samenwerken. Zijn je klachten te wijten aan een afwijking van de ogen? Dan kunnen wij jouw probleem (gedeeltelijk of volledig) oplossen door middel van brilglazen met een ingebouwd prisma. Het prisma zal het binnenkomend licht zo breken dat het beeld bij beide ogen precies op hetzelfde punt van het netvlies terechtkomt. Dat zonder extra inspanningen van de hersenen en de oogspieren.

Het spreekt vanzelf dat zo’n prisma heel nauwkeurig en perfect op maat moet worden gemaakt. Vandaar dat de voorafgaande Polatest heel uitgebreid en nauwkeurig uitgevoerd wordt. Slechts enkele opticiens-optometristen in België beschikken over de nodige meetapparatuur en kennis om deze test uit te voeren. Om nog beter aan de wensen van onze klanten te voldoen en wij een scherp zicht hoog in het vaandel dragen, heeft Optiek Lammerant zich in deze techniek gespecialiseerd.

Gewenningsperiode prismaglazen

Aangezien je lichaam zich soms jarenlang heeft ingespannen om jouw zicht te corrigeren, zal je even moeten wennen aan de prismaglazen. De gewenningsperiode kan variëren van enkele uren tot ongeveer zes weken. Klachten kunnen zelfs tijdelijk verergeren. Hoogst uitzonderlijk treedt er geen gewenning op, omdat het lichaam is vastgeroest in de oude situatie en zijn eigen oplossingen voor het probleem niet kan loslaten. Prismaglazen bieden dan geen oplossing. In dat geval zullen wij de prismaglazen kosteloos vervangen door glazen zonder prisma.

Ook kinderen met dyslexie in combinatie met heteroforie of frontale hoofdpijn tijdens het studeren kunnen baat hebben bij prismaglazen. Studies hebben aangetoond dat dyslectische kinderen die een prisma in hun brilglazen kregen ingebouwd, na drie tot zes maanden merkelijk beter presteerden op school.

Laat een polatest uitvoeren bij Optiek Lammerant in Deinze

Nieuwe (zonne)bril nodig? Maak hier je afspraak.

Een nieuwe bril of aanpassing van je bestaande brillenglazen? Kom langs in de winkel of maak online jouw afspraak voor een oogmeting. Een afspraak is niet verplicht, maar wel handig.

Kom de nieuwste brillen & zonnebrillen passen in de winkel

Winkelwagen
Scroll naar boven