Polatest

Polatest

Heb je vaak last van hoofdpijn, spanning in de nek en/of schouders of vermoeide of geïrriteerde ogen? Dan heb je mogelijk heteroforie, een latente afwijking in de stand van jouw kijkassen waardoor beide ogen niet optimaal samenwerken. Met de polatest controleren we de samenwerking van beide ogen.

Symptomen en klachten van Heteroforie

In normale omstandigheden werken onze ogen samen om ons één scherp beeld voor te schotelen. Onze ogen dienen daarom op precies dezelfde manier naar een voorwerp te kijken. Is dat niet zo, dan zal het plaatje dat op je netvlies afgebeeld wordt, in je linkeroog en rechteroog van plaats verschillen. In normale omstandigheden corrigeren onze oogspieren vanzelf die ongelijke kijkrichting. Zo zien we toch één zuiver beeld.

Die natuurlijke correctie werkt niet bij iedereen even feilloos en kost veel energie, waardoor sommige mensen met heteroforie toch klachten ervaren. In extreme gevallen kan dit leiden tot dubbelzicht. Afhankelijk van jouw leeftijd, de grootte en de richting van de afwijkende oogstand, kan je onder meer last hebben van de volgende symptomen:

  • hoofdpijn (met name frontaal of ter hoogte van de slapen)
  • nekpijn en/of spanning in de schouders
  • concentratieproblemen bij het lezen, computerwerk of fijne handenarbeid
  • leesproblemen door vermoeidheid: de woorden zijn afwisselend scherp en onscherp
  • problemen om het beeld scherp te stellen bij afwisselend ver en dichtbij kijken
  • problemen om uw blik te fixeren op één punt zonder snel vermoeid te worden
  • verminderd dieptezicht en oriëntatieproblemen, vooral in het donker
  • verhoogde lichtgevoeligheid
  • vermoeide of geïrriteerde ogen

Polatest

Door middel van een uitgebreide controle, de zogeheten polatest, meten we hoe beide ogen samenwerken. Zijn je klachten te wijten aan een afwijking van de ogen? Dan kunnen wij jouw probleem (gedeeltelijk of volledig) oplossen door middel van brilglazen met een ingebouwd prisma. Het prisma zal het binnenkomend licht breken opdat het beeld bij beide ogen precies op hetzelfde punt van het netvlies terechtkomt. Dat zonder extra inspanningen van de hersenen en de oogspieren.

Het spreekt vanzelf dat zo’n prisma heel nauwkeurig en perfect op maat moet worden gemaakt. Vandaar dat de voorafgaande Polatest heel uitgebreid en nauwkeurig uitgevoerd wordt. Slechts enkele opticiens-optometristen in België beschikken over de nodige meetapparatuur en kennis om deze test uit te voeren. Om nog beter aan de wensen van onze klanten te voldoen en wij een scherp zicht hoog in het vaandel dragen, heeft Optiek Lammerant zich in deze techniek gespecialiseerd.

Gewenningsperiode prismaglazen

Aangezien je lichaam zich soms jarenlang heeft ingespannen om jouw zicht te corrigeren, zal je even moeten wennen aan de prismaglazen. De gewenningsperiode kan variëren van enkele uren tot ongeveer zes weken. Klachten kunnen zelfs tijdelijk verergeren. Hoogst uitzonderlijk treedt er geen gewenning op, omdat het lichaam is vastgeroest in de oude situatie en zijn eigen oplossingen voor het probleem niet kan loslaten. Prismaglazen bieden dan geen oplossing. In dat geval zullen wij de prismaglazen kosteloos vervangen door glazen zonder prisma.

Ook kinderen met dyslexie in combinatie met heteroforie of frontale hoofdpijn tijdens het studeren kunnen baat hebben bij prismaglazen. Studies hebben aangetoond dat dyslectische kinderen die een prisma in hun brilglazen kregen ingebouwd, na drie tot zes maanden merkelijk beter presteerden op school.

Prismaglazen kunnen kinderen met dyslexie ondersteunen bij het studeren