Computerbril kopen?
Bescherm je ogen met een beeldschermbril
Spendeer je dagelijks heel wat uren achter een beeldscherm? Durf je het lettertype op jouw computerscherm al eens vergroten? Of kruip je met jouw huidige leesbril dichter bij het scherm? Dan ben je misschien wel geholpen met een aparte computerbril.
Je hebt ongetwijfeld verschillende schoenen voor verschillende gelegenheden. Maar beschik je ook over een bril die perfect is afgestemd op jouw werk of hobby?
Wat is een computerbril of beeldschermbril?
Een computerbril biedt jou een scherp zicht op middellange afstand en dichtbij. Je geniet van een helder en comfortabel zicht op je beeldscherm en in je werkruimte, maar ook op papieren documenten, de krant of smartphone. Een computerbril (of degressieve bril) draag je echter niet om in de verte te kijken.
Heel wat mensen noemen zo’n computerbril ook wel een bureaubril, beeldschermbril of werkbril.
Wanneer kies ik voor een computerbril?
We spenderen steeds meer tijd binnenshuis, bijvoorbeeld op kantoor of in een bureauruimte thuis. Dat betekent dat we onze ogen voornamelijk voor de nabije en middellange afstand gebruiken. Eens de leeftijd van 45 gepasseerd, krijgen we – door de natuurlijke slijtage van het oog – moeite met scherpstellen op korte afstanden. Denk maar aan lezen of computerwerk.
De meeste mensen kiezen dan voor een multifocale bril, een perfecte allround oplossing. Wie dagelijks heel wat uren aan beeldscherm & nabijwerk spendeert, zal daarnaast maximaal werkcomfort halen uit een afzonderlijke computerbril.
Het verschil tussen een multifocale bril en een beeldschermbril
Multifocale brillenglazen bieden een scherp zicht op alle afstanden. Een multifocale bril is de beste allround oplossing voor wie zowel een bril nodig heeft voor ver als dichtbij. Kijk je door het bovenste gedeelte dan zie je scherp veraf, kijk je door het onderste deel dan zie je scherp dichtbij. De tussenzone gebruik je bij het kijken op middellange afstand.
Werk je een ruim aantal uren per dag achter een pc of laptop, dan kan een multifocale bril onvoldoende zicht bieden op de tussenafstand. Bij een multifocale bril is het gezichtsveld voor tussenafstanden namelijk smaller dan bij een aparte computerbril. Moderne beeldschermen zijn bovendien een stuk groter dan 10 jaar geleden. Dit betekent dat, voor maximaal comfort, een breder gezichtsveld vereist is.
Wie een multifocale bril draagt bij beeldschermwerk, merkte misschien ook op dat hij/zij het hoofd optilt om door de juiste zone (die voor de middellange afstand) te kijken. Bij urenlang computerwerk leidt dit tot pijnlijke en gespannen nekspieren.
Leesbril versus computerbril
Een leesbril biedt scherp zicht tot op 40cm. Wanneer je een leesbril draagt, zal je naar voren buigen om het scherm duidelijker te zien. Zo belast je onnodig jouw rug en nek. Met een computerbril neem je automatisch een natuurlijke hoofd- en nekhouding aan.
Je leest het…. geen enkele bril is perfect voor iedere situatie. Afhankelijk van je activiteit, zijn bepaalde kijkafstanden belangrijker. Zo worden er andere eisen gesteld aan de bril die je draagt tijdens het werk, dan aan je sportbril.
Steeds meer mensen kiezen, naast hun dagelijkse multifocale bril, voor een aparte computerbril. De ideale aanvulling op je multifocale bril. Bovendien geniet je steeds van 50% korting op jouw 2e paar glazen, dat binnen het jaar na aankoop van je eerste paar brillenglazen.
Computerwerk met een leesbril: vermoeide ogen doordat je te dicht bij het scherm gaat zitten.
Computerwerk met een multifocale bril: door het optillen van de kin krijg je last van nek- en spierpijn.
Computerwerk met een beeldschermbril: een ontspannen houding waarbij je vanzelf de juiste kijkpositie aanneemt.
De oplossing: een degressieve bril of beeldschermbril
Zoals je intussen weet, bestaat het bureauglas enkel uit een zone voor dichtbij en een zone voor tussenafstand. In tegenstelling tot een progressieve of multifocale bril, is het bureauglas een degressieve bril. Dat betekent dat we het glas van onder naar boven ‘opbouwen’. Onderaan het brillenglas bevindt zich de leessterkte. Het bovenste deel van het glas maken we, afhankelijk van jouw gewenste werkafstand, lichter van sterkte. Zo geniet je van een scherp zicht dichtbij, op je computerscherm en op werkafstanden tot zo’n 1,5 à 2 meter.
Afhankelijk van je werkruimte en activiteit bepalen we samen hoe ver je wenst te zien met je bureaubril. Een schoonheidsspecialiste heeft voldoende aan een werkruimte van anderhalve meter. Iemand die op kantoor klanten ontvangt, heeft baat bij een grotere werkruimte van een tweetal meter.
Aangezien de vertezone ontbreekt, draag je een computerbril nooit tijdens het autorijden of tv-kijken. Dat betekent wel dat er in het design meer ruimte is voor je tussen- en nabij zicht, wat resulteert in maximaal comfort. We zetten nog eens de vele voordelen van een computerbril op een rijtje:
- Een ontspannen en scherp zicht op korte en middellange afstand
- Je neemt automatisch een correcte kijkhouding aan, waardoor je nekpijn of vermoeide ogen tegengaat
- Een ruime werkafstand dankzij de mogelijkheid tot een persoonlijke aanpassing van de maximum tussenafstand
- Brede tussenzone, tot 50% breder dan bij een multifocaal brillenglas
- Brede leeszone
- Geschikt voor zowel computerwerk, architecten, creatieve beroepen als gitarist of kunstenaar, schoonheidsspecialisten, naaiwerk enz. waarbij het vertezicht (tijdens de werkuren) minder van belang is.
Een computerbril met blauw licht filter
Blauw licht is het intense, kortgolvig licht uitgestraald door digitale toestellen zoals je smartphone, laptop of tv. Hoewel de langetermijneffecten van blootstelling aan blauw licht nog onderzocht worden, kan het nooit kwaad om preventief voor een bril met blauw licht filter te kiezen.
Spendeer je dagelijks heel wat uren voor een scherm? Ben je niet weg te slaan van jouw smartphone? Een brillenglas met blauwfilter remt de piek aan blauw licht af en pakt zo digitale vermoeidheid aan. De ogen ervaren een rustiger en comfortabeler zicht.
De nieuwste generatie blauw licht filter brillen, zoals de ZEISS BlueGuard brillenglazen, dempen schadelijk blauw licht via de massa van het brillenglas. Dat betekent dat jij geen nadeel meer ondervindt van vervelende blauw-paarse reflecties. Dat effect heb je enkel nog bij de klassieke blue block filter die als coating op het brillenglas ligt.
Maximaal comfort met een werk- of computerbril? Maak hier je afspraak.
Op zoek naar een nieuwe bril, wens je een oogmeting of wil je (multifocale) contactlenzen proberen? Kom langs in de winkel of maak online jouw afspraak. Een afspraak is niet verplicht, maar wel handig.