Contactlens producten

Contactlensproduct: van lensvloeistof tot oogdruppels

Dragers van maandlenzen dienen de contactlenzen iedere dag schoon te maken. Als je de lenzen uitneemt, spoel je ze met een bijpassend contactlensproduct. In onderstaande video tonen we jou hoe je lenzen reinigt met een alles-in-een product.

Draag jij daglenzen? Goed nieuws, dan gooi je de lenzen na het dragen weg. Stofje in de lenzen? Dan mag je deze gerust spoelen met een all-in-one vloeistof voor maandlenzen.

Contactlensproducten: all-in-one vloeistof, peroxide en oogdruppels

Een all-in-one vloeistof of peroxidesysteem?

Alle contactlenzen die je langer dan 1 dag draagt, dien je te onderhouden met een reinigende lensvloeistof. Dat geldt voor week- en maandlenzen, maar evengoed voor harde lenzen die je een tweetal jaar draagt. De meeste lenzendragers kiezen voor een all-in-one vloeistof of een peroxidesysteem.

Contactlensproducten: all-in-one vloeistof, peroxide en oogdruppels

1. All-in-one contactlensproduct

Een all-in-one vloeistof is één soort vloeistof die verschillende functies combineert: reinigen, desinfecteren, bevochtigen, bewaren en inzetten. Een all-in-one vloeistof, zoals Opti-Free Pure Moist van lenzenfabrikant Alcon, is dus een heel gemakkelijk systeem. Er bestaan alles-in-een lenzenvloeistoffen voor zowel zachte, als harde lenzen.

2. Peroxidesysteem

Een tweede optie is een peroxidesysteem. Zo’n formule reinigt grondig, maakt aanslag en vuil los en verbetert het verwijderen van proteïne aanslag op lenzen. Je plaatst de lenzen in een houder met bruistablet en vult de houder met vloeistof. Vervolgens vindt een dieptereiniging van de lenzen plaats.

Bij gebruik van een peroxidesysteem moet je echter een belangrijke regel volgen. Door de intense reiniging moeten de lenzen minstens 6 uur ondergedompeld blijven om de oplossing te neutraliseren. Respecteer je de wachttijd niet, dan geraken de ogen geïrriteerd en blijf je met een pijnlijk gevoel achter. In tegenstelling tot een all-in-one systeem kan je de contactlenzen dus niet simpelweg insteken wanneer je dat wenst.

Vloeistoffen voor harde en zachte lenzen

Lensvloeistof voor zachte contactlenzen kan je niet zomaar gebruiken voor harde lenzen en vice versa. Daarnaast mag je nooit andere vloeistoffen gebruiken dan diegene voorzien voor contactlenzen. Spoel of bewaar jouw harde of zachte lenzen nooit in water of andere vloeistoffen. Bacteriën kunnen de lenzen en bijgevolg jouw ogen aantasten. Bij enige twijfel of vragen rondom contactlensproduct kan je steeds bij ons terecht.

Wie daglenzen draagt, heeft geen extra werk met onderhoud en/of contactlensproducten. Gemakkelijk toch!

Welke contactlensproducten passen bij jou?

De meest lenzendragers zullen hun maandlenzen reinigen met een all-in-one vloeistof. Omdat zo’n vloeistof bewaarmiddelen bevat, kunnen sommige klanten irritaties ondervinden. In dat geval bestaan er andere contactlensproducten, zoals het Hy-Care gamma van lensfabrikant Cooper Vision. De unieke formule maakt Hy-Care bijzonder geschikt voor klanten met gevoelige ogen. Verdraag je helemaal geen conserveermiddelen? Heb je last van jeukende ogen of duurt het, na het insteken van de lenzen, steeds even voor je een scherp zicht ervaart? In dat geval kan je overschakelen naar een peroxidesysteem. Deze bevatten namelijk geen bewaarmiddelen.

Door jouw ogen en je contactlenzen regelmatig te controleren, kunnen we tijdig vervuiling van de lens opsporen. De nieuwste generatie lenzen wordt gemaakt uit een silicone hydrogel materiaal. Dat materiaal is beter bestand tegen afzettingen van proteïne. Bij dragers van de oude generatie hydrogel lenzen zien we vaker eiwitafzetting. De vervuiling van de lenzen leidt tot een vermindert zicht, irritaties aan het oog en een daling van de zuurstofdoorlaatbaarheid van de lenzen.

Verlichting voor droge ogen

Droge ogen zijn het gevolg van onvoldoende traanvocht, een traanfilm van slechte kwaliteit of een aandoening van het oogoppervlak. Doordat we met z’n allen meer tijd voor een beeldscherm doorbrengen, knipperen we automatisch minder. Het oogoppervlak wordt onvoldoende bevochtigd en de traanfilm zal sneller verdampen. Andere oorzaken van droge ogen zijn medicatiegebruik, hormonale veranderingen, werken of autorijden met de airco aan, het langdurig dragen van contactlenzen… Zelfs het klimaat draagt bij aan de problematiek. Denk maar aan rook en luchtvervuiling.

De oogdruppels van Systane bieden een langdurige verlichting, hydratatie en bescherming van het oog. Er bestaan verschillende soorten Systane druppels om in te spelen op elke situatie. Je ontdekt ze een voor een op onze blog. Wist je dat oogdruppels ook verlichting bieden bij tranende ogen?

Opgelet: niet elke oogdruppel kan je combineren met contactlenzen. Sommige oogdruppels zijn eerder melkachtig, wat de lens kan bevuilen en een wazig zicht veroorzaken. Wens je oogdruppels aan te kopen? Heb je vragen over welk soort oogdruppel je best gebruikt? Kom langs in de winkel. Wij helpen jou graag verder.

Lensvloeistof bestellen? Kom langs of maak hier je afspraak.

Wil je meer info rond de verschillende soorten contactlensproduct en hoe ze te gebruiken?  Kom langs in de winkel of maak online jouw afspraak. Een afspraak is niet verplicht, maar wel handig.

Kom de nieuwste brillen & zonnebrillen passen in de winkel

Winkelwagen
Scroll naar boven