Multifocale lenzen

Multifocale lenzen, een onzichtbaar alternatief voor een bril

Met multifocale lenzen kan je op elke afstand scherp zien. Inderdaad, je kan lezen zonder multifocale bril of leesbril. Progressieve (varifocale) lenzen sluiten het dragen van een bril niet uit, net zoals de andere contactlenzen. Het is belangrijk nog steeds een bril achterwege te houden. De multifocale contactlenzen zijn ook verkrijgbaar als daglens, voor wie slechts occasioneel lenzen draagt.

Multifocale lenzen kopen? Alle info rond multifocale contactlenzen
Multifocale lenzen kopen? Alle info rond multifocale contactlenzen

Lezen zonder bril dankzij multifocale lenzen

De kristallens, een belangrijk onderdeel van het menselijk oog, kan zich platter of boller maken. Zo kunnen we op verschillende afstanden scherpstellen of ‘accommoderen’. Naarmate je ouder wordt, neemt de elasticiteit van de ooglens af. De lens wordt stugger en kan zich onvoldoende bol maken. Het beeld dat wordt waargenomen op leesafstand is daardoor niet meer scherp. Gevolg: je krijgt het lastig bij het lezen van de kleine lettertjes. We noemen het presbyopie of ouderdomsslechtziendheid. Deze oogafwijking ontstaat vanaf de leeftijd van 40 à 45 jaar.

Leesproblemen kan je oplossen door middel van een aparte leesbril of een multifocale bril. Draag je liever geen bril, of toch niet altijd? Probeer dan multifocale contactlenzen, een discrete oplossing zowel verkrijgbaar als maandlens én als daglens. Zo kan je jouw progressieve bril inruilen voor multifocale daglenzen tijdens het sporten of een avondje uit.

Opgelet, wie lenzen met een leesondersteuning én een correctie voor astigmatisme nodig heeft, is beperkter in keuze. Zachte multifocale lenzen met cilinder zijn momenteel enkel verkrijgbaar in een maandlens.

Hoe werkt een multifocale contactlens?

In een multifocale lens bevinden zich, net als bij een multifocale bril, verschillende sterktes. Alleen werkt het design een tikkeltje anders. Een multifocale contactlens werkt door de vernauwing en verwijding van de pupil. Wanneer iemand leest, is zijn of haar pupil kleiner dan bij het veraf kijken. Het leesgedeelte zit daarom in het midden van de lens. De sterkte wijzigt geleidelijk aan naar de rand van de lens. De rand corrigeert op zijn beurt voor verder gelegen afstanden.

Je hoeft niet na te denken over ‘hoe je kijkt’. Dat gaat vanzelfsprekend en op een natuurlijke manier. Een multifocale bril vraagt meestal iets meer gewenning. Daar moet je leren kijken door de verschillende zones van je glas.

Tip: Een handig weetje bij het lezen of verrichten van nabijwerk met bepaalde types multifocale lenzen, is zorgen voor voldoende licht. De pupil wordt dan kleiner en zo geniet je optimaal van je multifocale lenzen.

De voordelen van multifocale contactlenzen

Een multifocale lens biedt jou heel wat voordelen:

  • Een helder en scherp zicht, zowel ver als dichtbij
  • Een onzichtbare & discrete oplossing voor iedereen met een actieve levensstijl: sporten, uitgaan, reizen…
  • Verkrijgbaar als daglens, voor occasioneel gebruik ter afwisseling met een bril
  • Verkrijgbaar als maandlens, voor dagelijks gebruik voor wie liever geen bril draagt

Starten met multifocale lenzen

Een eerste keer multifocale contactlenzen proberen, hoe gaat dat in z’n werk? Wel, om te beginnen moeten we de vertecorrectie en leessterkte bepalen. Daarvoor breng je jouw voorschrift van de oogarts mee. Indien je nog geen voorschrift hebt, kan ons team van gediplomeerde opticien-optometristen een oogmeting uitvoeren. Met dat resultaat bepalen we nadien de sterkte van jouw proefpakket multifocale lenzen.

Daarnaast meten we onder meer de kromming van de ogen, wat ook een belangrijke parameter is bij contactlenzen.

Heb je nog nooit lenzen gedragen?

Dan leren we jou uiteraard hoe je een contactlens insteekt en uithaalt. Nadien ga je zelf aan de slag. Enkele dagen later plannen we een controle in. Tijdens de controle bepalen we of de lenzen, zowel qua comfort als qua zicht, voldoen aan je verwachtingen.

Benieuwd of multifocale lenzen iets voor jou zijn en hoe alles in z’n werk gaat? Contacteer dan geheel vrijblijvend optiek Lammerant in Deinze.

Multifocale lenzen proberen? Maak hier je afspraak.

Wil je multifocale daglenzen of multifocale maandlenzen proberen? Kom langs in de winkel of maak online jouw afspraak. Een afspraak is niet verplicht, maar wel handig.

Kom de nieuwste brillen & zonnebrillen passen in de winkel

Winkelwagen
Scroll naar boven