Multifocale bril

Alles wat je moet weten over een multifocale bril

Houd je een tekst verder van je af om ’em scherp te kunnen lezen? Misschien zijn je armen intussen reeds te kort. Waarom verder sukkelen? Ervaar het comfort en gemak van een multifocale bril. Deze allround multifocale bril kan je de hele dag ophouden én bezorgt je een scherp zicht op elke afstand, zowel ver als dichtbij.

Na een controle van je visus weten we meteen of een multifocale bril op sterkte jouw klachten kan oplossen. Liever geen bril? Misschien zijn multifocale contactlenzen wel iets voor jou.

Multifocale bril? Wat zijn multifocale brilglazen en hoe werkt het?
Multifocale bril? Wat zijn multifocale brilglazen en hoe werkt het?

Wat is een multifocale bril?

Een multifocale bril (ook wel progressieve bril, varifocus bril of ‘overloop’ bril genoemd) is een bril waarmee je scherp ziet op alle afstanden: veraf, op tussenafstand en nabij. Een multifocaal bril combineert namelijk verschillende sterktes in één glas. Bovenaan het brillenglas bevindt zich de vertesterkte, centraal de sterkte voor middellange afstand en onderaan de leessterkte.

Wanneer kies je voor multifocale glazen?

Heb je moeite om een draad door een naald te halen? Houd je jouw smartphone verder van je af om de tekst te kunnen lezen? Doen die kleine lettertjes op de bijsluiter van medicatie ook zo vervelend? Het zijn de eerste tekenen van een verminderd accommodatie vermogen. Verminderd wat, vraag je…

Rond de leeftijd van 40 – 50 jaar vermindert de elasticiteit van onze ooglens. De ciliaire oogspieren verliezen hun veerkracht waardoor de ogen moeite hebben met accommoderen of scherpstellen op nabijgelegen voorwerpen. Dat verminderd nabijzicht is een natuurlijk (en helaas onvermijdbaar) gevolg van het ouder worden. Gelukkig is jouw probleem op te lossen met een multifocale bril.

Hoe werkt een multifocale bril?

Afhankelijk van de zone waar je ogen door kijken, zal je een scherp zicht hebben op die specifieke afstand:

  • Kijk je door het bovenste gedeelte van de varifocale glazen, dan ervaar je een scherp zicht in de verte: tijdens het rijden of tv-kijken bijvoorbeeld. Wanneer je rondwandelt of achter het stuur zit, kijk je vanzelf door deze vertezone.
  • Wil je een boek, krant of bijsluiter van medicatie lezen, dan kijk je door het onderste deel van je multifocale brillenglazen. Onderaan het glas bevindt zich de leessterkte. Door de ogen neer te slaan, kijk je automatisch door de leeszone.
  • De overgang tussen de vertezone en de leeszone, benoemen we als de ‘progressieve’ zone. Het is een overgangszone voor het zicht op middellange afstand. Denk bijvoorbeeld maar aan je computerscherm of het dashboard van je wagen.

Doordat de vertesterkte vloeiend overloopt in de leessterkte, ervaren de ogen een relaxed en comfortabel zicht.

De voordelen van een multifocale bril

Wie voordien geen vertebril had, kan het verminderd nabijzicht in eerste instantie oplossen met een leesbril. Het nadeel is dat die leesbril voortdurend op en af gaat, want voor ver kan je die uiteraard niet ophouden. Multifocale glazen met een vertesterkte van nul zijn dan een handige oplossing. En het grote voordeel: je kan de bril de hele dag ophouden.

Ook het wisselen tussen een aparte vertebril en leesbril is allesbehalve handig. Bovendien moet je beide brillen telkens bij de hand hebben. Daarom kiezen meer en meer mensen voor een allround multifocale bril. Zo geniet je van een scherp zicht op alle afstanden, zonder van bril te moeten wisselen.

Met het ouder worden zullen de ogen verder achteruitgaan. Op termijn zal ook het zicht op middellange afstand een correctie nodig hebben. Een leesbril beschikt over een te zware sterkte voor gebruik op een computerscherm. Je kan wel dichterbij je scherm kruipen, maar comfortabel en gezond is dat zeker niet.

Kortom: een allround multifocale bril kan je de hele dag ophouden én bezorgt je een scherp zicht op elke afstand.

Het verschil tussen enkelvoudige en multifocale glazen

Een enkelvoudig brillenglas zegt het eigenlijk al: het is een bril met 1 sterkte. Denk maar aan een vertebril of een leesbril. Een multifocale bril combineert meerdere sterktes. Weet je niet zeker welke bril jij nodig hebt? Maak dan online jouw afspraak voor een oogmeting.

Bifocaal of multifocaal?

Een bifocale bril is de voorloper van een multifocale bril. Bifocale brillenglazen herken je aan het glas met onderaan een ‘maantje’ in. In dat maantje zit de leessterkte. Een bril met bifocale glazen bevat daardoor slechts twee zones: eentje met de vertesterkte en de leeszone. Vraag naar een bifocale bril is er tegenwoordig zo goed als niet meer. Ten eerste omwille van het zichtbare leesgedeelte. Ten tweede omdat er geen tussenzone is. En laat het net die zone zijn die we, omwille van onze digitale levensstijl, meer en meer gebruiken.

Bij de hedendaagse multifocale brillenglazen geniet je van een onzichtbare en vlotte overgang in de brilsterkte.

De prijs van multifocale glazen

De kostprijs van multifocale glazen kan oplopen, althans voor het soort glazen die wij aanbieden. Er is dan ook een groot verschil met een progressieve bril die je bij een bekende keten koopt. Eerst en vooral is er het glasdesign. Het design van een multifocaal glas ziet er een beetje uit als een zandloper: breed bovenaan, smaller in de tussenzone en opnieuw iets breder onderaan. Een beter design betekent automatisch een bredere tussenzone. Hoe breder die overgang, hoe comfortabeler je zicht. Dit geeft al een eerste impact op de multifocale bril prijs.

Naast het design speelt ook het ‘maatwerk’ een tweede belangrijke rol op de prijs van een multifocale bril. Iemands visuele vereisten zijn nauw verbonden met de manier van leven, en die is voor iedereen anders. Belangrijke elementen zijn onder andere jouw leesgedrag, het gebruik van desktop, laptop of smartphone, je hobby’s en beroep, maar ook technische gegevens zoals de brilsterkte, je pupilafstand en de kijkhoogte.

Onze glasfabrikanten ZEISS en Hoya gebruiken die persoonlijke parameters bij de productie van jouw multifocale brillenglas, wat een impact heeft op de kostprijs van deze multifocale glazen. Hoe meer het ontwerp van een multifocaal brillenglas rekening houdt met de persoonlijke parameters van de drager, des te comfortabeler en meer ontspannen het zicht.

Welke soorten multifocale glazen zijn er?

Het is wel zo dat iedere glasfabrikant een bepaald multifocaal design volgt. Afhankelijk van jouw wensen, maar ook het gebruik en je leeftijd, zullen we een specifiek type adviseren.

Wist je dat een onnauwkeurige centrering kan leiden tot 40% minder kijkcomfort? Om jou de beste kwaliteit te garanderen, blijven we investeren in de nieuwste technologieën. ?Met de innovatieve ZEISS Visufit 1000 worden jouw brillenglazen nu nog preciezer gecentreerd. Hoe? Door een 3D-centrering waarbij 9 camera’s in slechts één enkele opname een 180°-beeld maken. Zo geniet jij van een glashelder zicht.?

(Hoe lang) moet je wennen aan een multifocale bril?

Het kan gebeuren dat je wat moet wennen aan je eerste multifocale bril. Maar wees gerust, het grootste deel van onze klanten heeft zich na enkele dagen helemaal aangepast. Enkele tips om de gewenning zo vlot mogelijk te laten verlopen:

  • Draag je multifocale bril de eerste 14 dagen zeker door. Zo kunnen je ogen en hersenen het snelste wennen.
  • Wissel niet af tussen je nieuwe bril en een oude bril met andere sterkte of zonder multifocale brillenglazen.
  • Gebruik je bril voor allerhande activiteiten waarbij je alle zones gebruikt: van tv-kijken, fietsen, autorijden tot computerwerk, lezen of naaien. Let erop dat je door de juiste zones kijkt.
  • Aan de zijkant van een multifocale brillenglas bevindt zich een gebied met meer vertekening of vervorming. Dat komt door het ruime verloop in de brilsterkte. Beweeg in het begin je hoofd mee naar links en rechts. Geleidelijk aan wordt dit een routine en gaan deze bewegingen vanzelf.

Geraak je de multifocale (varifocale) bril toch niet gewoon? Kom dan eerst langs in de winkel. Samen bekijken we wat het probleem is en indien nodig controleren we de oogmeting en centrering. In heel uitzonderlijke gevallen kan iemand niet wennen aan een multifocale bril. Dit kan te maken hebben met een medische voorgeschiedenis, maar bijvoorbeeld ook omwille van stress.

Daarom geniet je steeds van 2 maand gewenningsgarantie. In plaats van een multifocale bril, kan je dan opteren voor een vertebril en een afzonderlijke leesbril of bureaubril.

Multifocale bril nodig? Maak hier je afspraak.

Dat was vast een hele boterham? Voor een persoonlijke uitleg en meer vragen nodigen we je graag uit in de winkel. Samen bekijken we jouw mogelijkheden. Want wist je dat er ook multifocale contactlenzen bestaan?

Kom langs in de winkel of maak online jouw afspraak. Een afspraak is niet verplicht, maar wel handig.

Kom de nieuwste brillen & zonnebrillen passen in de winkel

Winkelwagen
Scroll naar boven