Blauw licht filter bril

Bescherm je ogen tegen beeldschermen

Een blue light filter bril is een montuur met brillenglazen die een deel van het blauwe lichtspectrum blokkeren. Blauw licht is het intense, kortgolvig licht uitgestraald door digitale toestellen zoals je tablet, computerscherm of tv.

Blauw licht filter bril? Bescherm je ogen met een blue light filter bril - Optiek Lammerant

Hoe werkt een bril met blauw filter?

Spendeer je dagelijks heel wat uren voor een beeldscherm? Ben je niet weg te slaan van jouw smartphone? Een ontspiegeling met blauwfilter, zoals de Zeiss BlueProtect coating, remt de piek aan blauw licht af. Bescherm je ogen tegen blauw licht en ervaar een rustiger, comfortabeler zicht dankzij zo’n blue block bril.

Wat is blauw licht?

First things first… Het lichtspectrum kunnen we opdelen in onzichtbaar en zichtbaar licht. Het zichtbare licht heeft golflengtes tussen de 380 en 780 nanometer. Ultraviolet licht en infrarood licht bijvoorbeeld, vallen onder het onzichtbare licht. De golflengtes zijn respectievelijk korter dan 380 nanometer of langer dan 780 nanometer.

Hoe korter de golflengte van licht, hoe hoger de energie die het meebrengt. Het zichtbaar blauw licht bevat golflengtes van zo’n 380 tot 500 nanometer. We kunnen stellen dat, binnen het zichtbare lichtspectrum, blauw licht het meest intens is. Zowel de zon, maar ook digitale toestellen en ledverlichting stralen hoogenergetisch blauw licht uit. Denk maar aan je smartphone, laptop of tv.

Is blauw licht gevaarlijk?

Blauw licht leunt dicht aan bij uv-licht. De schadelijke effecten van ultraviolet licht op zowel de huid, als ogen zijn reeds bewezen. Iemand die nooit een zonnebril gedragen heeft, zal sneller cataract en oogziektes als maculadegeneratie oplopen. Je leest er alles over op de zonnebrillenpagina.

In tegenstelling tot onzichtbaar ultraviolet licht wordt zichtbaar blauw licht helaas niet gefilterd door het oog. Een groot deel bereikt ons netvlies. Omdat de digitalisering van de samenleving een vrij recente ontwikkeling is, laten langetermijneffecten nog even op zich wachten. Als je ons zou vragen ‘wat is belangrijker: een blauw licht filter bril of een zonnebril’? Dan zeggen we een zonnebril. Onze ogen verwerken namelijk tot 30 keer meer blauw licht wanneer we op een normale, bewolkte dag een uurtje buiten zitten, dan wanneer we een uurtje achter een computerscherm zitten.

Wist je dat de ogen van kinderen extra kwetsbaar zijn voor uv-straling? Daarom hebben ook zij er belang bij een kwalitatieve kinderzonnebril te dragen.

Wat is een enkelvoudige bril op sterkte?

De voordelen van een beeldschermbril met blauwfilter

Hoewel de gevolgen van blootstelling aan blauw licht nog steeds onderzocht worden, kan het absoluut geen kwaad om een blue block bril te dragen. Heb jij dikwijls last van droge, vermoeide ogen na een dag met intens beeldschermgebruik? Het fysiek ongemak dat mensen voelen na het gebruik van digitale apparatuur benoemen we als ‘digitale oogstress’.

Symptomen zijn voor iedereen verschillend, maar meestal zien we volgende terugkerende zaken:

  • Droge ogen – door minder te knipperen
  • Rode, geïrriteerde of vermoeide ogen – door gedurende lange tijd naar een helder digitaal scherm te kijken
  • Vermoeidheid en/of hoofdpijn – door de continue inspanning van de ogen & veelvuldig schakelen tussen diverse kijkafstanden
  • Wazig zicht – door problemen bij het afwisselend scherpstellen op nabijgelegen zones en het kijken in de verte

Met een blauw licht filter bril zal je een rustiger, comfortabeler zicht ervaren.

De invloed van blauw licht op ons bioritme

Niet alle blauw licht is gevaarlijk. Integendeel, we hebben blauw licht nodig. Het speelt namelijk een belangrijke rol in ons bioritme. Zodra de zon opkomt en het daglicht doorbreekt, produceren de hersenen hormonen waardoor we ontwaken. Overdag onderdrukt het lichaam de aanmaak van het slaaphormoon melatonine. ’s Avonds, wanneer het donker wordt, stijgt het melatonineniveau.

Voor het digitale tijdperk werden we enkel blootgesteld aan natuurlijk blauw licht. Die dagelijkse dosis dag- of zonlicht is perfect in staat onze biologische klok te regelen. Aan het einde van de werkdag, blijft ons digitale patroon echter doorgaan. We scrollen door social media of belanden voor televisie. Op die latere tijdstippen verwerken de ogen meer blauw licht dan goed is. Omdat blauw licht echter essentieel is, filtert een blue block bril slechts de schadelijke piek aan blauw licht.

Blauw licht met golflengtes tussen de 440 en 460 nanometer vertraagt namelijk de aanmaak van het slaaphormoon melatonine. Die golflengte zal de coating blokkeren, terwijl andere delen van het blauwe licht doorgelaten worden. Een gewijzigde sociale klok zorgt dus voor verandering op de biologische klok. Zit je vaak de hele avond op je laptop tokkelen? Dan is dat misschien wel de reden waarom je zo moeilijk de slaap kan vatten. Intussen kan je op de meeste smartphones, tablets en computer deze lichtinstelling eigenhandig regelen.

Blauw licht filter bril? Bescherm je ogen met een blue light filter bril - Optiek Lammerant

Waarom hebben blauw filter brillen(glazen) een blauwe schijn?

Doordat dit soort brillenglazen een deel van het blauw-paarse licht weerspiegelen, krijgen de glazen een blauwe schijn. Vooral wanneer iemand vlak voor een computerscherm of onder ledverlichting zit, valt dit meer op. Door het tegenhouden van blauw licht, ervaren dragers een iets warme kleurwaarneming. Kijk je bijvoorbeeld naar een witte muur, dan toont die iets geler.

Opgelet: Sommige klanten tewerkgesteld in de grafische sector moeten witwaarden kunnen bepalen en instellen. De klassieke blauwfilter in de vorm van een coating kan echter een invloed hebben op de waarneming van kleuren. Dit gaat weliswaar om een miniem kleurverschil.

Een blauw licht filter bril kopen?

Bij optiek Lammerant kan je een bril met blauw licht filter op sterkte kopen. We bekijken samen welke montuur het best past bij jouw gezicht én je persoonlijkheid. Als je geen correctie nodig hebt, bieden merken zoals Tom Ford blauw filter brillen zonder sterkte. Of kies je favoriete frame zelf uit. Nadien kunnen wij er altijd blueblock glazen zonder sterkte in monteren.

Maar er is meer… Een nieuwe generatie brillenglazen voor dagdagelijks gebruik, maar mét een onzichtbare leesondersteuning onderaan het brillenglas.

De belangrijkste doelgroep van dit zogeheten ‘Digital brillenglas’ zijn 30- tot 45-jarigen. Hoewel zij (al dan niet met een unifocale bril) een scherp zicht op nabije en middellange afstand hebben, belast het schakelen tussen ver/dichtbij én de langere periodes van nabij zien, de oogspier.

Daardoor ervaren ze almaar vaker klachten als een wazig zicht en vermoeide ogen. De accommodatie ondersteuning in dit digitale brillenglas ontlast de ciliaire oogspier en verbetert het visueel comfort. Combineer dit unieke brillenglas met de blue block technologie voor maximaal resultaat!

Blauw licht filter bril? Bescherm je ogen met een blue light filter bril - Optiek Lammerant

Een bril met blauw licht filter nodig? Maak hier je afspraak.

Op zoek naar een nieuwe bril, wens je een oogmeting of wil je (multifocale) contactlenzen proberen? Kom langs in de winkel of maak online jouw afspraak. Een afspraak is niet verplicht, maar wel handig.

Kom de nieuwste brillen & zonnebrillen passen in de winkel

Winkelwagen
Scroll naar boven