Enkelvoudige brillen

Opnieuw scherp zien met een unifocale bril

Ervaar je een onscherp zicht bij het kijken naar tv, tijdens het autorijden of na langdurig computerwerk? Dan kom je best eens langs voor een oogmeting. Na een controle van je visus weten we meteen of een unifocale bril op sterkte jouw klachten kan oplossen.

Liever geen bril? Dan bieden contactlenzen een handig en onzichtbaar alternatief.

Enkelvoudige brillenglazen - alle info over een unifocale bril
Wat is een enkelvoudige bril op sterkte?

Wat is een enkelvoudige bril op sterkte?

Een enkelvoudige bril of unifocale bril is een bril met slechts één sterkte. Je draagt een bril met unifocale glazen om scherp te zien veraf of dichtbij. Denk maar een een vertebril of een leesbril. Een unifocale bril is een voorbeeld van een ‘bril op sterkte’, maar ook een computerbril of multifocale bril valt onder die categorie. Alles begint met het voorschrift van de oogarts of het resultaat van onze oogmeting.

Ben je een van de gelukkigen die geen bril op sterkte nodig heeft, maar vind jij – net als ons – dat een bril gewoonweg een prachtig accessoire is? Neem dan een kijkje op onze pagina rond brillen zonder sterkte.

Ben ik verziend of bijziend?

Het is een veel gestelde vraag bij ons in de winkel, want waar zit het verschil? Om scherp te kunnen zien, moeten onze ogen een beeld vormen op het netvlies. Valt dat beeld voor of achter het netvlies, dan ontstaat een onscherp beeld.

Bij een bijziend persoon valt het beeld vóór het netvlies. Alles in de onmiddellijke omgeving is scherp, maar het zicht in de verte is wazig. Wie vaak met de ogen knijpt om iets beter te zien of dichter bij de televisie gaat zitten, is waarschijnlijk bijziend (myopie). Op het voorschrift van de oogarts zal een negatieve sterkte genoteerd staan.

Bij een verziend persoon valt het beeld achter het netvlies. Voorwerpen dichtbij zijn onscherp. Omdat onze oogspieren kunnen accommoderen of scherpstellen op nabijgelegen voorwerpen, kunnen mensen met lichte verziendheid hun beeld zelf nog scherp krijgen. In het geval van zware verziendheid, wordt ook het zicht op afstand wazig. Heb je regelmatig hoofdpijn of moeite om een boek te lezen? Dat kan een teken van verziendheid (hypermetropie) zijn. Op het voorschrift van de oogarts zal een positieve sterkte genoteerd staan.

Een hoge sterkte, maar dunne brillenglazen

Bij optiek Lammerant zetten we jouw bril graag op dieet, zowel in dikte als in gewicht. Heb je een hoge negatieve of hoge positieve brilsterkte? Dan kies je beter voor brillenglazen met verdunning. Zo minimaliseren we de dikte en het gewicht van de glazen én blijft de bril comfortabel om te dragen.

Dankzij verdunde brillenglazen kunnen we bovendien de vergroting van de ogen (bij hoge positieve sterktes) of verkleining (bij hoge negatieve sterktes) beperken.

Heb je een lichte brilsterkte, bijvoorbeeld +0.50 of -1.00, dan zijn verdunde brilglazen nog niet nodig.

Het design van je brillenglas

Een sferisch glas heeft steeds een bepaalde kromming. Bij een negatieve sterkte valt de rand dikker uit, wat de vorm holler maakt. Bij een positieve sterkte is het glas centraal dikker. Het glas is dus boller. Een asferisch brillenglas is aan de voorzijde vlak gemaakt. Daardoor ervaart de brillendrager een beter zicht met minder vervorming en het glas ziet er esthetisch mooier uit.

Heb je een hoge negatieve of positieve sterkte? Of misschien heb je astigmatisme met hoge cilindersterktes? Dan kan je kiezen voor een bi-asferisch brillenglas. Dat is het ideale brillenglas voor dynamische mensen die enkel de beste visuele oplossing willen. Het stelt de brildrager in staat natuurlijk te zien in alle richtingen zonder vervorming. Dit wil zeggen:

  • Geen of minimale zichtbare vergroting / verkleining van de ogen
  • Een scherper afgelijnd zicht
  • Een dunner en vlakker unifocaal glas

De ontspiegeling of coating van je enkelvoudige bril

Een andere keuze is die tussen ontspiegelde of niet-ontspiegelde glazen. De ontspiegeling of coating maakt een brilglas krasbestendig en gemakkelijk te onderhouden. Bovendien laat een ontspiegeld glas meer licht door. Daardoor ervaart de brildrager een helderder zicht, komen de ogen mooier uit en ontstaat geen spiegeleffect in de glazen. Volwassenen en tieners raden we steeds ontspiegelde glazen aan.

Bij jonge kinderen kan je gerust opteren voor niet-ontspiegelde brillenglazen. Zij moeten doorgaans iets sneller van montuur veranderen (je weet wel, groeispurt) en ook hun brilsterkte kan nog wat fluctueren.

Unifocale bril nodig? Maak hier je afspraak.

Op zoek naar een nieuwe bril, wens je een oogmeting of wil je (multifocale) contactlenzen proberen? Kom langs in de winkel of maak online jouw afspraak. Een afspraak is niet verplicht, maar wel handig.

Kom de nieuwste brillen & zonnebrillen passen in de winkel

Winkelwagen
Scroll naar boven