Maandlenzen

Maandlenzen

Maandlenzen, een discreet alternatief voor een bril

Maandlenzen bieden een perfecte oplossing voor wie liever niet alle dagen een bril op de neus heeft, maar wel wil genieten van een scherp zicht en optimale vrijheid. Houd echter steeds een bril achter de hand. Wens je zo lang mogelijk (en dagelijks) te genieten van de vrijheid en het comfort van je lenzen? Gun jouw ogen de nodige rust en zuurstof door bij thuiskomst de lenzen in te wisselen voor een bril. Zo kan je de volgende dag opnieuw optimaal contactlenzen dragen.

Wat zijn maandlenzen en hoe werken ze?

Maandlenzen zijn een type zachte contactlenzen die je gedurende 1 maand draagt. Je opent een paar lenzen en gooit ze na 30 kalenderdagen weg. Beslis je om enkele dagen jouw maandlenzen niet te dragen dan blijft de ‘vervaldag’ dezelfde.

Maandlenzen bewaar je in een houder met lenzenvloeistof die de lenzen reinigt en bevochtigt. Zodra je de lenzen ‘s ochtends insteekt, maak je de houder schoon en laat je hem drogen aan de lucht.

De voordelen van maandlenzen

1. Voordelig

Maandlenzen zijn goedkoper dan daglenzen. Voor een doosje sferische maandlenzen (standaard verpakking van 6 lenzen) betaal je gemiddeld 40 euro. Voor multifocale of torische maandlenzen voor astigmatisme betaal je iets meer. Draag je slechts 1 à 2 keer per week lenzen, dan zullen daglenzen goedkoper en gemakkelijker zijn. Wanneer je bij ons langskomt voor een contactlensaanpassing luisteren we steeds naar jouw verwachtingen en baseren we het type lens of de draagtijd hierop.

2. Vrijheid

Je geniet van een scherp zicht en behoudt tegelijkertijd je dagdagelijkse vrijheid. Perfect voor personen met een actieve levensstijl. Of simpelweg voor wie nu eenmaal geen bril wenst te dragen. Hierbij willen we wel vermelden dat het belangrijk is jouw ogen voldoende rust en zuurstof te gunnen. Wil je jouw hele leven lang lenzen dragen? Dan blijft het aangeraden om bij thuiskomst de lenzen uit te doen en een bril op te zetten.

3. Breed gamma

Er bestaan zowel unifocale als multifocale maandlenzen, net als torische lenzen (voor astigmatisme). We kunnen dus heel wat mensen op weg helpen dankzij het ruime aanbod van diverse materialen en lensdesigns.

Maandlenzen: scherp zicht & vrijheid - Optiek Lammerant Deinze

Welke lens past bij jou?

Maar goed, welk type maandelijkse lenzen past nu bij jou? Om dat te weten luisteren we eerst naar jouw verwachtingen en voeren we vervolgens enkele testen uit. Indien je geen voorschrift van de oogarts hebt, wat zeker geen vereiste is, beginnen we met een oogmeting. Op basis van die gegevens beslissen wij welke sterkte je nodig hebt voor jouw contactlenzen. Het is vaak zo dat de correctie van je bril en contactlenzen niet dezelfde zijn. Dat is simpelweg te verklaren door de afstand waarop je beide correctiemiddelen gebruikt.

Naast de sterkte zijn ook andere parameters van de contactlenzen belangrijk, waaronder de diameter en de kromming. We moeten op zoek naar een contactlens die zo goed mogelijk aanleunt bij de eigenlijke vorm van jouw oog. Zo bekomen we een optimale passing. Heb je specifieke oogklachten of medische problemen, deel ze ons dan zeker mee. In het geval van erfelijke oogziekten, contacteer je best een oogarts omdat zij zich toespitsen op het medische aspect.

Kan ik lenzen dragen bij droge ogen?

Mensen hebben steeds meer klachten over droge ogen. Droge ogen ontstaan o.a. door langdurig naar digitale schermen te kijken, waardoor je automatisch minder knippert. Daarnaast draagt het gebruik van airco, in de wagen of een kantoorruimte, z’n steentje bij aan deze problematiek.

Droogteproblemen kunnen een negatief effect hebben op het draagcomfort van contactlenzen. Om dat te vermijden blijven onze contactlensfabrikanten innovatief onderzoek verrichten. De laatste technieken zetten volop in op een betere bevochtiging van de ogen. Door een extra beschermlaag aan de contactlens toe te voegen, wordt voorkomen dat de lenzen snel uitdrogen. Ook het lensmateriaal speelt een rol bij het comfortgevoel. De nieuwste generatie maandlenzen zetten nog meer in op zuurstofdoorlaatbaarheid. Dat zorgt op zijn beurt voor langdurig draagcomfort en een betere gezondheid van de ogen.

Maandlenzen vs daglenzen

Het grote verschil tussen maandlenzen of daglenzen bevindt zich op het gebied van draagtijd en de kostprijs van de lenzen. Draag je de contactlenzen iedere dag, dan zijn maandlenzen voor jou de voordeligste oplossing. Wanneer je lenzen slechts enkele dagen per week draagt, zijn daglenzen de betere keuze. Op deze manier betaal je de contactlenzen naargelang de draagtijd. Naast het financiële aspect heb je ook nog het verschil in onderhoud. Bij daglenzen heb je geen bijkomende onderhoudsroutine. Gebruik je maandlenzen moet je ze elke dag bij het uitnemen reinigen.

Draag je momenteel maandlenzen, maar wil je tijdens je vakantie of festival genieten van het gemak van daglenzen? Dat kan natuurlijk ook. Via het onderstaande formulier kan je heel gemakkelijk online een afspraak maken.

COVID update: Vanaf heden is het niet langer verplicht om een afspraak te maken. Uiteraard is dit nog steeds mogelijk via het onderstaande formulier.

Is het uur waarop je wenst langs te komen reeds bezet? Neem dan telefonisch contact op via 09 386 22 73. Afhankelijk van het aantal beschikbare collega's & reeds geplande afspraken, bekijken we meteen of een afspraak nog mogelijk is.

Wens je een afspraak voor een Polatest te maken? Dat kan enkel telefonisch op 09 386 22 73.