Maandlenzen

Maandlenzen, een discreet alternatief voor een bril

Maandlenzen bieden een perfecte oplossing voor wie liever niet alle dagen een bril op de neus heeft, maar wel wil genieten van een scherp zicht en optimale vrijheid.

Wens je zo lang mogelijk te genieten van de dagelijkse vrijheid en het comfort van maandlenzen? Gun jouw ogen de nodige rust en zuurstof door bij thuiskomst de lenzen in te wisselen met je bril. Zo kan je de volgende dag opnieuw optimaal contactlenzen dragen.

Alle info over maandlenzen - een discreet alternatief voor een bril
Alle info over maandlenzen - een discreet alternatief voor een bril

Wat zijn maandlenzen en hoe werken ze?

Maandlenzen zijn een type zachte contactlenzen die je gedurende 1 maand draagt. Je opent een paar lenzen en gooit ze na 30 kalenderdagen weg. Beslis je om enkele dagen jouw maandlenzen niet te dragen dan blijft de ‘vervaldag’ dezelfde.

Maandlenzen bewaar je in een houder met lenzenvloeistof die de lenzen reinigt en bevochtigt. Zodra je de lenzen ‘s ochtends insteekt, maak je de houder schoon en laat je hem drogen aan de lucht.

De voordelen van maandlenzen

  1. Voordelig

Maandlenzen zijn goedkoper dan daglenzen. Voor een doosje sferische maandlenzen (standaard verpakking van 6 lenzen) betaal je gemiddeld 40 euro. Voor multifocale of torische maandlenzen voor astigmatisme betaal je iets meer. Draag je slechts 1 à 2 keer per week lenzen, dan zullen daglenzen goedkoper en gemakkelijker zijn. Wanneer je bij ons langskomt voor een contactlensaanpassing luisteren we steeds naar jouw verwachtingen en baseren we het type lens of de draagtijd hierop.

  1. Vrijheid

Je geniet van een scherp zicht en behoudt tegelijkertijd je dagdagelijkse vrijheid. Perfect voor personen met een actieve levensstijl. Of simpelweg voor wie geen bril wenst te dragen. Hierbij willen we wel benadrukken dat het belangrijk is jouw ogen voldoende rust en zuurstof te gunnen. Wil je jouw hele leven lang optimaal lenzen dragen? Dan is het aangeraden om bij thuiskomst de lenzen uit te doen en een bril op te zetten.

  1. Breed gamma

Er bestaan zowel unifocale als multifocale maandlenzen, net als torische lenzen (voor astigmatisme). We kunnen dus heel wat mensen op weg helpen dankzij het ruime aanbod van diverse materialen en lensdesigns.

Welke lens past bij jou?

Maar goed, welk type maandelijkse lenzen past nu bij jou? Om dat te weten luisteren we eerst naar jouw verwachtingen en voeren we vervolgens enkele testen uit. Indien je geen voorschrift van de oogarts hebt, wat zeker geen vereiste is, beginnen we met een oogmeting. Op basis van die gegevens beslissen wij welke sterkte je nodig hebt voor jouw contactlenzen. Het is meestal zo dat de correctie van je bril en contactlenzen niet identiek zijn. Dat is simpelweg te verklaren door de afstand waarop je beide correctiemiddelen gebruikt.

Naast de sterkte zijn andere parameters belangrijk, waaronder de diameter en de kromming van de contactlenzen. We moeten op zoek naar een contactlens die zo goed mogelijk aanleunt bij de eigenlijke vorm van jouw oog. Zo bekomen we een optimale passing. Heb je specifieke oogklachten of medische problemen, deel ze ons dan zeker mee. In het geval van erfelijke oogziekten, contacteer je best een oogarts omdat zij zich toespitsen op het medische aspect.

Tip: We adviseren steeds om na het zwemmen je daglenzen weg te gooien. Het water in een zwembad kan sporen van chloor en bacteriën bevatten, dewelke we liever ver uit de buurt van onze ogen houden!

Maandlenzen versus daglenzen

Het grote verschil tussen maandlenzen of daglenzen bevindt zich op het gebied van draagtijd en de kostprijs van de lenzen. Draag je de contactlenzen iedere dag, dan zijn maandlenzen voor jou de voordeligste oplossing. Wanneer je lenzen slechts enkele dagen per week draagt, zijn daglenzen de betere keuze. Op deze manier betaal je de contactlenzen naargelang de draagtijd.

Naast het financiële aspect heb je ook nog het verschil in onderhoud. Bij daglenzen heb je geen bijkomende onderhoudsroutine. Gebruik je maandlenzen, dan moet je deze elke dag bij het uitnemen reinigen met bijpassende onderhoudsproducten.

Tip: Draag je momenteel maandlenzen, maar wil je tijdens je vakantie of festival genieten van het gemak van daglenzen? Dat kan natuurlijk ook. Kom langs in de winkel om een proefpakket daglenzen op te halen.

Kan ik lenzen dragen bij droge ogen?

Mensen hebben steeds meer klachten over droge ogen. Droge ogen ontstaan o.a. door langdurig naar digitale schermen te kijken, waardoor je automatisch minder knippert. Daarnaast draagt het gebruik van airco, in de wagen of een kantoorruimte, z’n steentje bij aan deze problematiek.

Droogteproblemen kunnen een negatief effect hebben op het draagcomfort van contactlenzen. Om dat te vermijden blijven alle contactlensfabrikanten innovatief onderzoek verrichten. De laatste technieken zetten volop in op een betere bevochtiging van de ogen. Door een extra beschermlaag aan de contactlens toe te voegen, wordt voorkomen dat de lenzen snel uitdrogen. Daarnaast heeft het lensmateriaal invloed op het comfortgevoel. De nieuwste generatie maandlenzen zetten nog meer in op zuurstofdoorlaatbaarheid. Dat zorgt op zijn beurt voor langdurig draagcomfort en een betere gezondheid van de ogen.

Blijf je, na een eventuele aanpassing van je contactlenzen, last hebben van droge of tranende ogen? Dan kunnen oogdruppels verlichting bieden.

Maandlenzen proberen? Maak hier je afspraak.

Wil je (multifocale) maandlenzen proberen of heb je graag meer info over contactlenzen? Kom langs in de winkel of maak online jouw afspraak. Een afspraak is niet verplicht, maar wel handig.

Kom de nieuwste brillen & zonnebrillen passen in de winkel

Winkelwagen
Scroll naar boven