Zie je dingen op een verre afstand niet (meer) scherp? De ondertitels, de verkeersborden… Dat kan wijzen op bijziendheid of myopie. Lees meer over symptomen, oorzaken en behandelingen.
Wat is bijziendheid (myopie)?
Heb je moeite bij het lezen van de ondertiteling van je favoriete serie? Duurt het wel heel lang voor je de verkeersborden scherp ziet? Dan ben je misschien wel bijziend.
Bijziendheid of myopie is een afwijking in de lichtbreking van het oog. Wanneer de oogbol te lang is of het hoornvlies te sterk gekromd is, wordt het beeld voor en niet op het netvlies geprojecteerd. Dat zorgt voor een wazig zicht in de verte.
Hoe krijg je bijziendheid?
Is bijziendheid erfelijk? Wel, myopie of bijziendheid wordt beïnvloed door verschillende factoren. Enerzijds spelen genetische factoren inderdaad een rol. Wanneer één van je ouders bijziend is, heb je zelf 30% meer kans op bijziendheid. Dragen je beide ouders een bril voor bijziendheid? Dan stijgt dit percentage naar 50%.
Een tweede bepalende factor zijn de omgevingsfactoren. Hoe meer nabijwerk of binnenhuisactiviteiten iemand uitvoert, hoe groter de kans op het ontstaan van myopie. Gezien de digitalisering van onze samenleving valt daar moeilijk aan te ontsnappen. En dat geldt helaas ook voor jonge kinderen. Zij maken steeds vaker – en op jongere leeftijd – gebruik van een smartphone of tablet. Bovendien brengen ze minder tijd buitenshuis door.
Wat is ernstige bijziendheid?
Hoge myopie (vanaf -6.00 dioptrie) brengt bovendien andere gevaren met zich mee. Jouw ogen zijn immers gevoeliger voor netvliesloslating, cataract, glaucoom en andere oogaandoeningen. Dit vermijden is een absolute must. Een tijdige vaststelling en myopie behandeling vanaf jonge leeftijd is dan ook uiterst belangrijk.
De oorzaken van bijziendheid
Als je in de verte kijkt, is de lens van je oog plat. Heb je een perfect zicht en dus geen correctie nodig? Dan breken het hoornvlies en de ooglens de lichtstralen op zo’n manier dat het beeld precies op het netvlies valt.
Ben je bijziend, dan vallen de centrale lichtstralen vóór het netvlies. De zijdelingse lichtstralen vallen achter het netvlies. Daardoor ervaar je een wazig zicht in de verte.
Deze onscherpe waarneming kent twee oorzaken:
- Axiale myopie. Bij deze vorm van myopie is het oog te lang. De afstand tussen het hoornvlies en het netvlies is te groot. Dit is de meest voorkomende vorm van bijziendheid.
- Refractieve myopie. In dat geval is het hoornvlies of de ooglens te bol. De invallende lichtstralen worden te sterk gebroken en vallen zo voor het netvlies.
In het geval van een ongecorrigeerde myopie zal het oog zich verlengen, omdat het netvlies zoveel mogelijk van het licht probeert op te vangen. Deze verlenging van het oog is kenmerkend aan myopie en onherstelbaar. Myopie tijdig detecteren is dus de boodschap!
Welke bril heb je nodig bij bijziendheid?
Naast een onscherp zicht in de verte, zijn er nog enkel andere symptomen van bijziendheid:
- Vermoeide ogen
- Hoofdpijn
- Toeknijpen van de ogen
Gelukkig kunnen we jouw klachten verhelpen met een bril voor bijziendheid. Zo’n bril bevat brillenglazen met een negatieve of min correctie. Een bril van bijvoorbeeld -2.50 dioptrie. Daarnaast bestaan er ook lenzen voor bijziendheid of myopie. Contactlenzen met een min-correctie maken jouw zicht terug scherp.
Ben ik bijziend of verziend?
Bijziendheid (myopie) en verziendheid (hypermetropie) worden vaak verwisseld. Bijziendheid betekent dat je veraf niet goed kan zien. Om je zicht scherp te krijgen, draag je een bril of contactlenzen met een negatieve dioptrie.
Verziendheid daarentegen betekent dat je nabij niet goed kan zien. Een verziend persoon draagt een bril of contactlenzen met een positieve dioptrie.
Geen idee welke van de twee jij bent? Kom langs voor een oogmeting en we vertellen je meteen het verdict.
Brillen voor myopie
In de winkel ontdek je een ruime keuze aan brillen voor jong en oud. Heb je nog geen voorschrift van de oogarts, dan kan je ook bij ons terecht voor een oogmeting.
Jongeren onder 18 jaar raden we aan bij de oogarts langs te gaan. Zij hebben recht op een verhoogde tegemoetkoming, mits voorschrift van de oogarts. In het geval van progressieve myopie, waarbij de brilsterkte steeds negatiever wordt, kan de oogarts een myopie remmende bril voorschrijven.
Veelgestelde vragen over bijziendheid
Kan je van bijziendheid afkomen?
Bijziendheid valt niet te genezen. Een aangepaste bril of contactlenzen kan je klachten wegnemen, maar de myopie blijft bestaan. Om het risico op myopie te beperken, kan je proberen het werken op kortbije afstand te beperken. Liever geen bril of lenzen? Misschien kom je in aanmerking voor een laserbehandeling of vervanging van je ooglens. Laat je hiervoor grondig informeren door een arts.
Intussen bestaan er brillenglazen om een verdere myopisering van het oog af te remmen. Je start zo’n behandeling best zo vroeg mogelijk én in overleg met de oogarts.
Hoe kan ik op natuurlijke wijze bijziendheid verminderen?
Uit studies blijkt dat, naarmate we meer en langer kortbij kijken, de kans op myopie stijgt. De ogen van kinderen zijn nog volop in ontwikkeling en groei. Daarom is het belangrijk dat hun ogenspieren voldoende afwisseling en rust krijgen door voldoende veraf te kijken, bijvoorbeeld tijdens het buiten spelen.
We begrijpen dat het moeilijk is om jouw kind weg te houden van een scherm. Daarom delen we graag de ’20-20-2 regel’ met jou. Die gaat als volgt: laat jouw kind na elke 20 minuten schermtijd, gedurende 20 seconden in de verte kijken.
Kun je bijziend én verziend zijn?
Ja, dat kan. Als je ene oog bijziend is en het andere verziend, spreken we van gemengde anisometropie. Bijvoorbeeld iemand met rechts een sterkte van +1.50 dioptrie en links -1.00 dioptrie.
Anisometropie verwijst naar een groot verschil in de brilsterkte van beiden ogen. Zo bestaat er enerzijds myopische anisometropie. In dat geval zijn beide ogen bijziend, maar elk oog heeft een andere sterkte. Anderzijds is er ook hyperopische anisometropie: beide ogen zijn verziend, maar elk oog heeft een andere sterkte.
Een nieuwe (zonne)bril kiezen? Maak hier je afspraak.
Op zoek naar een nieuwe bril, wens je een oogmeting of wil je (multifocale) contactlenzen proberen? Kom langs in de winkel of maak online jouw afspraak. Een afspraak is niet verplicht, maar wel handig.