Verziendheid (hypermetropie): wat is verziend zijn?

Vind je het lastig om scherp te zien nabij? Doen de kleine lettertjes vervelend of heb je vermoeide ogen? Dat kan wijzen op verziendheid of hypermetropie. Ontdek meer over de symptomen & oorzaken van verziendheid.

Wat is verziendheid (hypermetropie)?

Heb je moeite bij het lezen van een sms’je? Zijn de kleine lettertjes in dat spannende boek moeilijker leesbaar? Dan ben je misschien wel verziend.

Verziendheid of hypermetropie is een afwijking in de lichtbreking van het oog. Wanneer de oogbol te kort is of het hoornvlies te zwak gekromd is, valt het beeld achter en niet op het netvlies. Dat zorgt voor een wazig zicht. Door te accommoderen kunnen de meeste kinderen en jongvolwassen het beeld scherpstellen.

Verziendheid (hypermetropie): wat is verziend zijn?
Verziendheid (hypermetropie): wat is verziend zijn?

Verziendheid bij jongeren

Lichte tot matige hypermetropie bij jongeren wordt heel vaak niet opgemerkt. Een jonge persoon met lichte verziendheid kan namelijk accommoderen en zo het wazig beeld corrigeren. Accomo-wat?

Het vermogen van het oog om op verschillende afstanden te kunnen scherpstellen, noemen we accommodatie. Elk van ons beschikt over een accommodatievermogen, dat afneemt naarmate we ouder worden.

Accommodatie bij een emmetroop

Een emmetroop heeft geen brekingsafwijking. Zo iemand ziet objecten op afstand helemaal scherp zonder een bril of contactlenzen. Een emmetroop oog accommodeert niet bij het kijken in de verte. Het oog is in rust en de ooglens blijft vlak. Om objecten dichtbij scherp te zien zal het oog accommoderen. Hierbij wordt de ooglens boller zodat ook het beeld nabij op het netvlies geprojecteerd wordt.

Verziendheid (hypermetropie): wat is verziend zijn?

Accommodatie bij hypermetropen

Een hypermetroop oog mist brekingskracht. Jonge hypermetropen zijn in staat om zelf te accommoderen. Het onscherp beeld dat achter het netvlies valt, wordt naar voren verplaatst en komt op het netvlies terecht. Kinderen en jongvolwassenen met verziendheid kunnen zo, zonder bril, toch een scherp beeld krijgen bij het kijken in de verte én nabij.

Net daarom spreekt men van ‘verziendheid’, vanuit het gegeven dat een lichte hypermetroop toch nog goed ziet veraf. Is de hypermetropie te groot of het accommodatievermogen te laag, bijvoorbeeld bij een ouder persoon, dan kan de ooglens zich onvoldoende bol maken. Het beeld verschuift onvoldoende naar voren, richting het netvlies, en blijft onscherp.

In vergelijking met hoge bijziendheid, is een sterke verziendheid eerder zeldzaam. Meestal bedraagt de mate van verziendheid zo’n 1 tot 5 dioptrieën.

Wat zijn oorzaken van verziendheid?

Heb je een vlekkeloos zicht en geen bril nodig? In dat geval breken het hoornvlies en de ooglens het invallend licht op zo’n manier dat het beeld precies op het netvlies valt. Lucky you, je krijgt een helder en scherp plaatje te zien.

Ben je verziend, dan vallen de lichtstralen achter het netvlies. Kan je de hypermetropie niet meer corrigeren door te accommoderen? Dan ervaar je een onscherp zicht nabij.

Verziendheid kent twee oorzaken:

  1. Axiale hypermetropie. Bij deze vorm van verziendheid is de oogas te kort. De afstand tussen het hoornvlies en het netvlies is te klein. Dit is de meest voorkomende vorm van verziendheid.
  2. Refractieve hypermetropie. In dat geval is het hoornvlies of de ooglens te vlak. Door het zwakke brekend vermogen van het oog, vallen de invallende lichtstralen achter het netvlies.

De meeste kinderen worden met verziendheid geboren omdat het oog nog niet volgroeid is. Dit is een vorm van fysiologische hypermetropie.

Wat zijn symptomen van verziendheid (hypermetropie)?

Naast een wazig zicht, zijn er nog enkele andere symptomen van verziendheid:

  • Vermoeide ogen, door de continue accommodatie-inspanning
  • Hoofdpijn, vooral na een periode van langdurig nabij kijken zoals tijdens computerwerk
  • Strabisme of scheelkijken (enkel in ernstige gevallen)

Gelukkig kunnen we jouw klachten verhelpen met een bril voor verziendheid. Zo’n bril bevat brillenglazen met een positieve sterkte of een plus correctie. Een bril van bijvoorbeeld +2.50 dioptrie. Daarnaast bestaan er ook contactlenzen voor verziendheid of hypermetropie. Lenzen met een plus-correctie maken jouw zicht terug scherp.

In het geval van een matige tot ernstige hypermetropie, kan het kind visuele vermoeidheid ervaren. Als de hypermetropie ongecorrigeerd blijft, heeft het kind de neiging om scheel te kijken (strabisme). Ben jij een verziende brillendrager? Laat het gezichtsvermogen van jouw kind dan alvast in een vroeg stadium controleren.

Wat is het verschil tussen verziendheid en bijziendheid?

Verziendheid en bijziendheid worden vaak verwisseld. Verziendheid betekent dat je nabij niet goed kan zien. Een verziend persoon draagt een bril of contactlenzen met een positieve dioptrie. Bijziendheid daarentegen betekent dat je veraf niet goed kan zien. Om je zicht scherp te krijgen, draag je een bril of contactlenzen met een negatieve dioptrie.

Laat je ogen testen

Heb je nog geen voorschrift van de oogarts? Dan kan je bij ons terecht voor een oogmeting. Een van onze gediplomeerde en erkende opticien-optometristen helpt jou graag verder.

Jongeren onder 18 jaar raden we aan bij de oogarts langs te gaan. Zij hebben recht op een verhoogde tegemoetkoming, mits voorschrift van de oogarts. Heb je een zware correctie nodig? Dan heb je mogelijks ook recht op een verhoogde terugbetaling.

Veelgestelde vragen over verziendheid

Is verziendheid erfelijk?

Ja, verziendheid wordt deels erfelijk bepaald. Als een van de ouders verziend is, heb je een grotere kans op verziendheid.

Rond de leeftijd van 40 à 45 jaar daalt ons accommodatievermogen en ontstaat ouderdomsverziendheid. Deze vorm van verziendheid is niet erfelijk, maar een louter fysiologisch verschijnsel waar helaas niet aan te ontkomen valt. De ooglens wordt stijver en kan zich minder bol maken. Het gevolg: een wazig beeld nabij.

Kun je bijziend én verziend zijn, in hetzelfde oog?

Je kan niet bijziend én verziend zijn in hetzelfde oog. Wel krijg je, bij het ouder worden, last van ouderdomsverziendheid of presbyopie. Doordat ons accommodatievermogen daalt, krijgen we rond de leeftijd van 45 jaar moeite bij het lezen van de kleine lettertjes.

De ooglens kan zich namelijk minder bol maken, waardoor het beeld nabij wazig blijft. Iemand kan dus bijziend of verziend zijn én last krijgen van presbyopie. In dat geval kan je een multifocale bril dragen die je zicht op alle afstanden corrigeert.

Verziendheid (hypermetropie): wat is verziend zijn?

Een nieuwe (zonne)bril kiezen? Maak hier je afspraak.

Op zoek naar een nieuwe bril, wens je een oogmeting of wil je (multifocale) contactlenzen proberen? Kom langs in de winkel of maak online jouw afspraak. Een afspraak is niet verplicht, maar wel handig.

Winkelwagen
Scroll naar boven